Fråga 2024/25:1224 Kommuner utan polisstation och polisnärvaro

av Mathias Tegnér (S)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Trygghet i vardagen kräver att polis, ambulans och brandkår finns nära till hands. Tyvärr har offentlig service ofta centraliserats, vilket lett till längre avstånd för många invånare – särskilt på mindre orter. Polisen är ett tydligt exempel på detta. Bristen på lokal polisnärvaro har tvingat många kommuner att anställa ordningsvakter, men det är ingen långsiktig lösning.

Socialdemokraterna har satsat på fler poliser i hela landet, men vi behöver fortsätta stärka Polismyndigheten. Vårt mål är 50 000 anställda till 2032, varav minst 34 000 ska vara poliser.

De senaste åren har flera nedläggningar av polisstationer offentliggjorts. Samtidigt pratar regeringen om ökad polisiär närvaro. Detta hänger inte ihop.

Sölvesborg, Olofström, Hallstavik, Rättvik, Leksand och Vansbro är exempel på orter runt om i landet där polisen stänger sina lokaler. I en skriftlig fråga till justitieministern i februari 2025 påpekade jag hur olycklig nedläggningen av polisstationen i Hallstavik är.

Naturligtvis är den lokala närvaron av poliser det som är viktigast – inte fysiska byggnader. Men färre polisstationer riskerar att leda till längre avstånd mellan utryckande polis och akuta situationer, vilket i sin tur kan leda till längre inställelsetider och en försämrad trygghet runt om i vårt land.

Dessutom har den tidigare regeringens nya polishögskolor nu börjat leverera nya poliser, vilket borde resultera i såväl fler poliser som nya polisstationer. Ändock ser vi nedstängda polisstationer i ort efter ort.

Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Kan ministern redogöra för hur många kommuner i Sverige som saknar polisstation, och vad avser ministern och regeringen att göra för att säkra polisnärvaro i alla kommuner?