av Rickard Nordin (C)
till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)
Sverige står inför omfattande klimatutmaningar där varje verktyg i den gröna verktygslådan behövs. Biogasen är ett sådant verktyg – ett av de mest etablerade och tillgängliga förnybara drivmedlen som kan minska utsläppen här och nu, inte minst inom tunga transporter, industri och sjöfart. Utan en stabil tillgång till biogas kommer det att vara svårt att nå klimatmålen inom dessa sektorer. Biogas spelar dessutom en avgörande roll i den cirkulära ekonomin och stärker Sveriges energiberedskap i oroliga tider. Biogasen är utöver det en viktig insatsråvara i industrin, vilket också Industrins biogaskommission gjort tydligt med sin rapport nyligen. Kort sagt: Det behövs mer biogas!
Trots detta uppstår betydande problem till följd av Skatteverkets tolkning av regelverket för biogas. Då myndigheten saknar ett tydligt lagutrymme för den flytande biogasen accepteras inte importerad, certifierad flytande biogas (LBG) som biogas i skattesyften om den transporteras med lastbil eller fartyg – utan endast om den kommer via pipeline. Det innebär att Sverige i praktiken frångår EU:s gemensamma massbalanssystem – en nyckel för hållbar biogashandel inom unionen. Att ha olika regler beroende på hur gasen transporteras blir onekligen kontraproduktivt.
Resultatet blir ett ensidigt och oavsiktligt importhinder som gör att företag som aktivt vill bidra till klimatomställningen möts av oförutsägbarhet, ökade kostnader och snedvriden konkurrens. Det försvårar investeringar i både import och inhemsk produktion och riskerar att slå undan benen för en lösning som vi borde stödja – inte motverka. Det gör också att en viss infrastruktur gynnas, vilket minskar konkurrensen och gör att biogas som inte har tillgång till pipeline får sämre förutsättningar att nå den svenska marknaden.
När regeringen talar om teknikneutralitet och vikten av marknadens roll i klimatomställningen framstår detta som bakvänt. Sverige behöver import av biogas för att efterfrågan ska kunna fortsätta växa, vilket i sin tur skapar förutsättningar för att investera i ny svensk produktion – inte minst i ett läge där vår egen kapacitet ännu inte räcker till.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:
Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa att importen av biogas får samma förutsättningar oavsett hur den transporteras?