av Per-Arne Håkansson (S)
till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)
Den landbaserade vindkraften har många fördelar. Den avger varken växthusgaser eller luftföroreningar, och den använder ringa mängder vatten. Beräkningar från Svensk Vindkraft visar att kraftslaget också återbetalar den energi den använder under en livscykel redan efter ett år.
De småskaliga landbaserade vindkraftverken finns ofta på landsbygden. Utgångspunkten är i grunden ganska enkel: Finns det vind finns det möjligheter. På den skånska landsbygden, med fria fält och gynnsamma vindförhållanden, har många lokala entreprenörer och/eller föreningar satsat på vindkraft under de senaste decennierna.
För en tid sedan kontaktades jag av vindkraftsägare på Ängelholmsslätten som beskrev en situation där effektavgifterna innebär att den småskaliga vindkraften innebär ekonomiska förluster. Jag besökte vindkraftverket på ort och ställe för att få en bild av situationen och resonera kring verksamheten. Den nya prismodellen med effektavgifter kan komma att påverka förutsättningarna för vindkraftägare, såväl nya som de som bedrivit sitt kraftverk sedan många år tillbaka.
Som exempel kan nämnas att minuspris på elen blivit en realitet i synnerhet vid blåst, då kraftverket har som mest snurr på vingarna.
Vindkraftägaren i fråga hade skrivit till både Regeringskansliet och Energimyndigheten för att uppmärksamma situationen.
Det är mer än en vindkraftägare eller vindkraftförening som utifrån dessa realiteter, i olika delar av landet, ställer sig frågan om det kan motiveras att satsa på mer förnyelsebar energi.
Nyligen kunde jag i Hudiksvalls Tidning ta del av en nyhetsartikel från Bergsjö, där vindkraftägare beskrev en situation där avgifterna var åtta gånger högre än intäkterna.
Jag vill med anledning av detta fråga energi- och näringsminister Ebba Busch:
Avser ministern att ta initiativ för att se över huruvida effektavgifternas utformning påverkar nyetablering och nuvarande drift av småskaliga landbaserade vindkraftverk?