av Stina Larsson (C)
till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)
Just nu är grundvattennivåerna i landet långt under de normala i stora delar av landet. Senvintern och våren har varit nederbördsfattiga och har medfört att vattenmagasinen inte fyllts på så mycket som behövs för växt- och djurliv. Vi befinner oss nu i slutet av maj, och då behövs vatten som mest. Den nederbörd som kommer nu tas upp direkt av växtligheten, men det kommer att dröja till i bästa fall framåt höstkanten innan det påverkar grundvattennivåerna.
Bristen på nederbörd under våren slår hårt mot lantbruket, och på många ställen är bevattningarna igång. Men alla har inte möjlighet till bevattning, och många skördar står nu på spel om det inte blir mer regn framöver – för vissa grödor är det redan för sent.
Men detta är ingen engångsföreteelse, för torrperioder är numera tätt återkommande. Sverige står inte rustat för den här typen av torrare väder, och 94 procent av vår jordbruksmark har ingen möjlighet till bevattning alls. Bevattningsdammar i sin tur står bara för 2 procent av vattenförsörjningen till svenska åkermarker. Vi behöver en omställning i svenskt jordbruk där vi står rustade för extremväder.
Det finns redan i dag investeringsstöd till bevattningsdammar. Men två år in i den fem år långa planperioden för den strategiska planen har bara 5 procent av medlen gått åt, och hundratalet miljoner ligger orörda.
Ersättningsgraden är låg, och det maximala beloppet på 750 000 kronor räcker inte heller långt. Den långa handläggningstiden för att kunna ta del av de här pengarna är kantad av besvärlig byråkrati, och med tanke på den begränsade möjligheten att få ersättning är det uppenbart att stödet inte är tillräckligt attraktivt. Trots att torka riskerar att slå allt hårdare mot svenska lantbrukare och vår livsmedelsförsörjning blir det alltså inte verkstad!
Därför vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:
Är ministern beredd att förenkla och öka stödnivåerna i investeringsstödet för bevattningsdammar för att på så vis öka dess attraktivitet?