Fråga 2024/25:1202 Svensk ambassadörsroll i det globala arbetet mot antibiotikaresistens

av Olle Thorell (S)

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Antimikrobiell resistens (AMR) utgör ett av de allvarligaste hoten mot global hälsa, utveckling och säkerhet. Enligt Världshälsoorganisationen riskerar vi att gå in i en post-antibiotisk era där vanliga infektioner återigen blir dödliga, kirurgi blir riskabelt och modern sjukvård sätts ur spel. OECD har varnat för enorma samhällskostnader och miljontals förtida dödsfall om utvecklingen inte bromsas.

Sverige har länge spelat en ledande roll i det internationella arbetet mot antibiotikaresistens. Med en ansvarsfull antibiotikaanvändning inom både sjukvård och djurhållning, stark forskningskompetens och ett helhetsperspektiv enligt one health-principen har Sverige haft hög trovärdighet globalt. Vi har också drivit på för ökat internationellt samarbete inom EU, WHO, FAO och andra multilaterala forum.

För att ytterligare förstärka detta arbete inrättades en särskild ambassadörsroll för AMR-frågor. Syftet var att säkerställa Sveriges diplomatiska närvaro, driva på agendan internationellt och samordna svenska insatser i globala processer. Rollen innebar även representation i viktiga internationella förhandlingar och partnerskap, något som förstärkt Sveriges profil som en progressiv aktör inom global hälsa.

Det har nu framkommit uppgifter om att denna särskilda ambassadörsroll kan ha avvecklats och att Sverige därmed saknar en tydligt utpekad representant med samlat ansvar för AMR-frågorna internationellt. Om det stämmer vore det ett tydligt trendbrott från den tidigare svenska linjen och riskerar att försvaga vår röst i globala sammanhang. Detta sker samtidigt som det internationella arbetet mot antibiotikaresistens går in i en ny fas, där världssamfundet försöker omsätta tidigare deklarationer i konkret politik och långsiktiga finansiella åtaganden.

Att i det läget nedprioritera svensk närvaro i dessa processer vore inte bara olyckligt – det skulle också försvaga våra möjligheter att påverka framtida regler, strategier och forskningsprioriteringar. Sverige riskerar att gå från att vara en ledande röst till en passiv deltagare i en ödesfråga för mänskligheten.

Jag vill därför fråga socialminister Jakob Forssmed:

 

Avser ministern, inom ramen för sin tjänsteutövning, att redogöra för om Sverige fortfarande har en särskild ambassadör med ansvar för arbetet mot antimikrobiell resistens, och om inte, varför denna roll har avvecklats och hur regeringen bedömer att detta påverkar Sveriges internationella ställning och möjligheter att bidra till det globala arbetet mot antibiotikaresistens?