av Nima Gholam Ali Pour (SD)
till Statsrådet Lotta Edholm (L)
Sydsvenskan rapporterade den 22 april att var fjärde grundskoleelev i Malmö var borta eller ledig under den islamiska högtiden eid al-fitr. En fjärdedel av dessa skolkade.
Av Malmös 33 950 elever var 9 034 borta hela dagen den 31 mars. I jämförelse brukar omkring åtta procent av eleverna i Malmö vara borta en vanlig skoldag på grund av sjukdom eller andra anledningar. I skolorna i Rosengård, där det bor många muslimer, var frånvaron högre än 60 procent.
I Sverige råder skolplikt. Däremot kan rektorn besluta om att bevilja kortare eller längre ledighet. Kortare ledighet kan beviljas på grund av till exempel vissa resor, familjehögtider eller religiösa högtider.
Det är problematiskt att en fjärdedel av eleverna är frånvarande på grund av en islamisk högtid. Problemet ligger i att informella lediga dagar införs genom islamiska influenser i samhället. I grunden är det en konflikt mellan skollagen och islam. Det är viktigt att de ansvariga makthavarna agerar när sådana konflikter uppstår mellan religionen islam och skolan.
Flera andra sådana konflikter har uppstått de senaste åren, bland annat att personal implementerar slöjtvång i förskolor och att muslimska förskolebarn inte får tillstånd av sina vårdnadshavare att delta i de firanden som förskolorna har kring traditionella högtider som jul och lucia. I Malmö har grundskolenämnden även tagit fram en ”gemensam riktlinje till samtliga skolor gällande rutiner för barn som fastar”.
Islam får större och större inflytande över en utbildning som ska vara icke-konfessionell. Det här inflytandet växer genom kollektivt agerande från muslimer i Sverige.
Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Lotta Edholm svara på följande fråga:
Hur avser statsrådet att agera för att förhindra att svenska förskolors och skolors verksamhet påverkas av islamiska influenser i konflikt med skollagen?