Fråga 2024/25:1188 Deltidssjukskrivning för studenter

av Malte Tängmark Roos (MP)

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Studenter omfattas i dag inte av sjukförsäkringssystemet på samma villkor som förvärvsarbetande. Trots att även studenter kan drabbas av olika sjukdomar, och trots att Folkhälsomyndighetens statistik visar att psykisk ohälsa är vanligare bland studenter än yrkesverksamma i samma ålder, saknar studentgruppen tillgång till flera av de verktyg för rehabilitering som finns i det ordinarie sjukförsäkringssystemet. Möjlighet till deltidssjukskrivning, vilket är centralt för återhämtning och återgång i arbete, är inte tillgängligt för majoriteten av studenterna.

Det finns i dag ingen generell möjlighet för studenter att vara sjukskrivna på deltid med bibehållen ersättning. Om en student inte klarar heltidsstudier på grund av sjukdom har denne tre alternativ. Det första är att vara sjukskriven på heltid och behålla studiemedel men förlora sammanhang och hamna efter i sina studier. Det andra är att inte sjukskriva sig utan i stället gå ned i studietakt till exempelvis 50 procent och endast få studiemedel för den omfattningen, utan någon kompletterande ersättning för återstående tid. Det sista alternativet är att helt hoppa av sina studier, vilket tusentals studenter väljer att göra varje år.

Det är uppenbart att de nuvarande reglerna kring sjukskrivning medför flera negativa konsekvenser för studenter. Begränsad tillgång till deltidssjukskrivning hindrar en gradvis återgång till studier för studenter med nedsatt studieförmåga, vilket kan förlänga sjukdomsperioder och försvåra rehabilitering. Det är också rimligt att anta att psykisk ohälsa bland studenter förstärks av bristen på anpassade skyddsnät. De ekonomiska förutsättningarna för studenter som blir sjuka försämras avsevärt, och trygghetssystemen motsvarar inte de som gäller för lönearbetare. Det är också sannolikt att avsaknaden av möjligheter till deltidssjukskrivning leder till försämrad genomströmning på utbildningarna, särskilt när sjukdom infaller i samband med tentamensperioder, praktik eller obligatoriska moment, vilket kan leda till förlängda studietider eller avhopp.

Frågan om deltidssjukskrivning har utretts vid flera tillfällen. I både SOU 2015:21 Mer trygghet och bättre försäkring och SOU 2018:9 Ökad trygghet för studerande som blir sjuka föreslogs att studenter, i likhet med förvärvsarbetande, bör kunna sjukskrivas i olika nivåer (25 , 50 , 75  eller 100  procent) med motsvarande ersättning.

Trots detta har inga reformer genomförts. Under tiden fortsätter studenter att stå utanför delar av det generella trygghetssystemet, med ökad ekonomisk utsatthet och risk för försenade eller avbrutna studier som följd. 

Min fråga till statsrådet Anna Tenje är:

 

Vilka åtgärder planerar statsrådet och regeringen att vidta för att förbättra studenters möjligheter till sjukskrivning och ekonomiskt skydd vid sjukdom?