av Ewa Pihl Krabbe (S)
till Statsrådet Anna Tenje (M)
Socialstyrelsen redovisade i april 2025 en kartläggning av tillfällig hemtjänst. I utredningen konstateras det att det är många kommuner i Sverige som utför tillfällig hemtjänst men att det är ett mindre antal kommuner som utför tillfällig hemtjänst åt många personer.
Enligt de bestämmelser som gäller är det bosättningskommunen som ersätter vistelsekommunen för att utföra hemtjänsten, och ersättningen ska betalas enligt bosättningskommunens ersättningsnivå för motsvarande insats. Det framgår av förarbetena att vistelsekommunernas utredningskostnader inte ska ersättas, men i övrigt framgår det inte helt tydligt av lagstiftningen (enligt Socialstyrelsen) vilka kostnader som ersättningen från bosättningskommunen ska täcka. Socialstyrelsen drar slutsatsen att det är bosättningskommunen som avgör vilka kostnader som är godtagbara och som därmed bestämmer ersättningen.
I Skåne är Båstad den kommun som har flest antal personer med tillfällig hemtjänst, och man har från kommunens sida under flera år påpekat utmaningarna med att hitta hemtjänstpersonal för att kunna fullgöra sitt uppdrag. För hemtjänstpersonalen innebär det senarelagda semestrar och övertid. För låg ersättning och för kort planeringstid är också ett stort bekymmer. Rekrytering av extra personal är tids- och kostnadskrävande liksom utredningskostnaderna. Även andra kustnära kommuner i Skåne som Simrishamn upplever problematik när det gäller tillfällig hemtjänst.
Socialstyrelsen konstaterar att aktuell lagstiftning för närvarande hindrar vistelsekommunerna att kräva relevant ersättning för sina ökade kostnader.
Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anna Tenje:
Avser statsrådet att, inom sitt ansvarsområde, verka för att lagstiftningen ändras så att kommunerna får relevant ersättning för sina kostnader i samband med tillfällig hemtjänst?