Fråga 2024/25:1175 Metoder inom socialt arbete

av Maj Karlsson (V)

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

I juli 2025 förväntas den nya socialtjänstlagen träda i kraft. Den nya lagen välkomnas av såväl politiken som professionen som ett viktigt verktyg för att stärka socialtjänstens möjligheter. Det är framför allt fokuset på en mer förebyggande och lättillgänglig socialtjänst vars insatser ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet som utgör det stora och välkomnade skiftet.

Socialstyrelsen har i uppdrag att i egenskap av kunskapsmyndighet berätta för kommunerna vilka insatser som har stöd i forskningen, men man har inget ansvar för att tillgängliggöra, sprida och förvalta metoderna. De metoder som Socialstyrelsen rekommenderar är i vissa fall inte ens tillgängliga i Sverige. De kan generera mycket höga kostnader för kommunerna i form av licenser till den som äger metoderna – licenser som ofta betalas till privata aktörer som i sin tur tecknat avtal med den som äger metoden.

Den nuvarande ordningen gör det svårt och dyrt för socialnämnderna i landets kommuner att använda rätt metoder i sitt arbete. Därmed riskerar den hjälp och det stöd socialtjänsten ger att variera från kommun till kommun. Om Socialstyrelsen hade ett samlat ansvar för att tillhandahålla metoderna skulle det innebära lägre samlade kostnader för att använda dem.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:

 

Avser statsrådet att, inom sitt ansvarsområde, verka för att Socialstyrelsen får i uppdrag att tillgängliggöra, sprida och förvalta de metoder som myndigheterna rekommenderar?