av Niels Paarup-Petersen (C)
till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)
Regeringen tog för snart ett och ett halvt år sedan emot en bokstavsutredning om implementeringen av artskyddsdirektivet. Här ingår att föreslå lättnader i artskyddet samt att se över hur markägare som påverkas av regelverket kan ersättas.
Den ordning som i dag råder i svenska skogar, där förekomster av enskilda blommor eller fåglar kan innebära brukandeförbud, är helt orimlig. Lika orimligt är det att samma skogsägare riskerar att stå utan ersättning när de drabbas av brukandeförbud. Artskyddet innebär därtill att det läggs ett alldeles för stort ansvar på den enskilda skogsägaren, som förväntas ha kunskap om vilka arter som finns på dennes mark, dessutom på individnivå.
Men artskyddet handlar om mycket mer än skogen. Miljardinvesteringar hindras runt om i Sverige på grund av dagens regelverk, eftersom det är närmast omöjligt att hitta områden där artskyddet inte hindrar utveckling.
Vi är många som ställer oss frågande till vad regeringens utredning har kommit fram till. Har man levererat de lösningar som så desperat behövs för att möjliggöra investeringar och skogsbruk i hela Sverige?
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:
När ämnar statsrådet och regeringen presentera resultatet av bokstavsutredningen och de förslag man tänkt gå vidare med?