av Nadja Awad (V)
till Statsrådet Anna Tenje (M)
Den senaste tiden har flera exempel uppmärksammats på hur kriminella aktörer bedriver verksamhet inom den offentligt finansierade välfärden. Därigenom tjänar de stora summor på att utarma vår gemensamma välfärd samtidigt som de styr över känslig verksamhet och får tillgång till känsliga uppgifter som i många fall rör utsatta människor.
Bland de exempel som uppmärksammats finns kriminella aktörer som äger, driver och arbetar inom HVB, med direkt åtkomst till barn. Kriminella nätverk kan därigenom rekrytera allt yngre barn till att utföra grova våldsdåd och kan även ta ut vinster från ungdomsvården, som därmed göder den kriminella ekonomin.
Ett annat exempel är den misstänkta ekobrottshärvan som lett till Västra Götalandsregionens beslut att häva avtalen med tre vårdcentraler. Totalt berörs omkring 11 000 patienter.
Inom den personliga assistansen har olika former av fusk förekommit under lång tid. Försöken att strama åt kontrollen har många gånger drabbat dem som får assistans i stället för oseriösa och kriminella företag.
Strax före årsskiftet rapporterade tidningen ETC om hur bolag som bedriver tillståndspliktig verksamhet köps och säljs utan kontroll av huruvida de nya ägarna uppfyller kraven för verksamheten.
Inom äldreomsorgen har det återkommande rapporterats om hur kriminella aktörer tjänar stora pengar på välfärden samtidigt som äldre far illa. Samtidigt har Ivo återkommande påtalat att de saknar tillräckliga resurser och verktyg för att uppfylla sitt uppdrag. Myndigheten beskriver hur dess uppdrag har blivit mycket mer komplext och har gått från att fokusera på kvaliteten i vård och omsorg till att också granska bolagsstrukturer, bulvanupplägg, förekomsten av droger och vapen samt gängrekryteringar.
Mot bakgrund av den här utvecklingen vill jag fråga statsrådet Anna Tenje:
Kan statsrådet redogöra för närvaron av kriminella aktörer inom äldreomsorgen och vilka initiativ statsrådet har vidtagit för att förhindra dem?