av Rickard Nordin (C)
till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)
Mördarsnigeln (Arion vulgaris) är ett allvarligt problem för såväl yrkesodlare som privatpersoner i stora delar av Sverige. Ett biologiskt växtskydd som länge använts med god effekt är insektsparasitära nematoder, främst arten Phasmarhabditis hermaphrodita. En ny, mer odlingsstabil art – Phasmarhabditis californica – finns tillgänglig internationellt men har ännu inte godkänts i Sverige. Den gamla arten har helt slutat odlas och går inte längre att få tag på.
Samtidigt finns indikationer på att denna nya nematod redan kan förekomma i landet, sannolikt via importerad jord med växter. För att påvisa detta krävs riktade jordprover och eftersök, men enligt uppgifter från Naturvårdsverket saknas medel för att finansiera sådana studier. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har uttryckt intresse för att undersöka detta vidare men saknar i nuläget resurser och stöd.
Detta skapar ett moment 22 – vi kan inte godkänna arten utan bevis för förekomst i landet, men vi har heller inga medel eller uppdrag att samla in dessa bevis. Att stoppa invasiva arter och att göra det utan onödiga bekämpningsmedel är viktigt ur många aspekter – såväl kring livsmedelsförsörjning och miljömålet Giftfri miljö som kring hobby- och fritidsodling, för att ta några exempel.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:
Avser statsrådet och regeringen att verka för att finansiera jordprover och forskning kring förekomst och användning av insektsparasitära nematoder, såsom Phasmarhabditis californica, i syfte att möjliggöra biologisk bekämpning av mördarsniglar i Sverige?