av Olle Thorell (S)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
International Development Association (IDA), en del av Världsbanken, har sedan sin grundläggning varit avgörande för att stödja världens fattigaste länder. Genom bidrag och mycket förmånliga lån har IDA möjliggjort långsiktiga och hållbara lösningar i länder med mycket begränsade resurser. Sveriges långvariga bidrag till IDA har gjort skillnad och varit en viktig del av vårt engagemang för global utveckling.
De utvecklingsprojekt som finansierats av IDA har varit avgörande för att rädda liv och förbättra levnadsförhållandena för miljontals människor. Genom Sveriges stöd har exempelvis över 19 miljoner människor i Bangladesh fått tillgång till elektricitet genom förnybara energikällor som solenergi, vilket har förbättrat levnadsförhållandena på landsbygden. I Tanzania har över 1 miljon hushåll fått ekonomisk trygghet genom kontantstöd och arbetstillfällen, vilket har bidragit till att minska fattigdomen och stärka den sociala säkerheten.
I Nigeria har Sveriges stöd till IDA bidragit till ett stort genombrott i kampen mot polio, vilket ledde till att landet blev fritt från vild poliovirus, ett viktigt steg i den globala utrotningen av sjukdomen. I Jemen, ett av världens mest krisdrabbade länder, har IDA:s projekt kunnat leverera akut hälsovård och näringsstöd till miljontals barn och kvinnor, vilket har räddat liv under den pågående konflikten.
Mozambique har genom IDA fått förbättrad sanitet för över 1,5 miljoner människor, samtidigt som städerna blivit mer motståndskraftiga mot klimatrelaterade katastrofer som översvämningar. Dessa exempel visar hur Sveriges långvariga stöd till IDA har haft en konkret och positiv påverkan på miljontals människors liv runt om i världen.
Trots dessa framgångar ser vi nu en global oro för nedskärningar i biståndet på flera håll. Sveriges tidigare åtagande om 1 procent av bni till bistånd har varit en stark signal om vårt engagemang för att bidra till lösningar på globala utmaningar. I ljuset av regeringens närmande till 0,7 procent av bni samt avvecklingen av politiken för global utveckling (PGU) uppstår nu en oro för att Sveriges internationella utvecklingssamarbete kan komma att minska i omfattning.
Mot denna bakgrund är det av stor betydelse att Sverige fortsätter att vara en pålitlig och stark partner i IDA:s arbete. Därför ställer jag följande fråga till statsrådet Benjamin Dousa:
Vilka konkreta planer har statsrådet och regeringen för Sveriges bidrag till IDA:s kommande finansieringsrunda, och hur säkerställer statsrådet att Sverige fortsätter bidra till global utveckling i samma omfattning, trots förändrade budgetprioriteringar?