Fråga 2024/25:104 Ett slopande av beteskravet

av Sofia Skönnbrink (S)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Den 29 augusti 2024 tog landsbydsminister Peter Kullgren emot betänkandet från utredningen om stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd (SOU 2024:56). Syftet med utredningen var att undersöka hur lönsamheten inom det svenska jordbruket kan stärkas, utan att försämra djurskyddet. Men precis som många befarat och som det tidigare har spekulerats om blev ett av förslagen från utredningen att slopa beteskravet för mjölkkor i lösdrift, något som landsbygdsministerns eget parti Kristdemokraterna länge har varit pådrivande för.

Det blir tydligt att utredaren inte delar Socialdemokraternas bild av vad ett starkt djurskydd innebär. Vi vet att beteskravet har stor betydelse för kornas välfärd eftersom det ger dem möjlighet att utföra sina naturliga beteenden samtidigt som det har positiva effekter på deras hälsa. Beteskravet spelar dessutom en viktig roll för den biologiska mångfalden. När djuren betar bidrar de till att hålla landskapet öppet, vilket gynnar en rad olika växt- och djurarter som är beroende av de betade markerna.

Självklart är det viktigt att vi stöttar våra lantbrukare och möjliggör för dem att öka sin lönsamhet på kort och lång sikt. Särskilt eftersom vi vet att det svenska jordbruket står inför stora ekonomiska utmaningar samtidigt som vi behöver öka vår självförsörjningsgrad i ett allt oroligare omvärldsläge. Vi socialdemokrater menar dock att ett slopande av beteskravet inte är rätt väg att gå, eftersom det innebär ett mervärde för konsumenterna. Risken är därför stor att ett slopat beteskrav skulle leda till att konsumenterna inte längre tycker att det är värt att betala extra för svensk mjölk eller ost och i stället väljer ett utländskt alternativ.

Med tanke på ovanstående vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Delar ministern utredarens bild av att ett slopat beteskrav skulle innebära en ökad lönsamhet bland svenska mjölkbönder, och är ministern och regeringen i så fall beredd att driva igenom förslaget även om det påverkar kornas välfärd negativt?