Fråga 2024/25:1 Demokratin i Thailand

av Olle Thorell (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Under de senaste månaderna har den politiska situationen i Thailand blivit alltmer oroande, vilket väcker stora farhågor för landets demokratiska framtid. Upplösningen av det största oppositionspartiet, Move Forward Party, av konstitutionsdomstolen är ett av de allvarligaste slagen mot Thailands demokrati på senare år. Beslutet har mötts av omfattande kritik, både internationellt och inom Thailand, som ett angrepp på politisk pluralism och folkets vilja. Move Forward Party, som fick nära 40 procent av rösterna i det senaste valet, representerade en betydande del av väljarna, särskilt yngre väljare och de väljare som söker demokratiska reformer.

Beslutet att förbjuda Move Forward Party ses av många som en del av en bredare strategi från Thailands gamla eliter för att behålla makten, genom att använda rättsväsendet som ett verktyg för att tysta politisk opposition. Domstolar och rättsliga mekanismer används alltmer för att kväsa dem som utmanar det etablerade styret, vilket allvarligt undergräver demokratiska normer. Trots beslutet har de tidigare medlemmarna i Move Forward Party omorganiserat sig under ett nytt namn, People's Party of Thailand, och fortsätter sin kamp för demokratisk utveckling. Deras insatser möts dock av fortsatt motstånd från det militärstödda etablissemanget, som är fast beslutet att undertrycka varje meningsfull demokratisk förändring.

Denna oroande utveckling är en del av ett större mönster i Thailand, där demokratiska institutioner och friheter gradvis har urholkats sedan militärkuppen 2014. Upplösningen av Move Forward Party är bara den senaste i en rad åtgärder som vidtagits av de styrande eliterna för att undergräva oppositionens rörelser och förhindra att folkets vilja förverkligas. Många fruktar att denna trend kommer att fortsätta, vilket ytterligare befäster auktoritärt styre och driver Thailand längre bort från ett genuint demokratiskt system.

Thailand har länge setts som en nyckelpartner i Sydostasien, med potential att tjäna som en modell för demokratiskt styre i regionen. Men de senaste händelserna sår tvivel om Thailands förmåga att uppfylla denna roll utan samordnat internationellt stöd. Både Sverige och EU har ett stort intresse av att främja demokrati och mänskliga rättigheter i Thailand och i regionen i stort.

Mot bakgrund av denna oroande utveckling vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta, både på nationell och på internationell nivå, för att stödja demokratisk utveckling i Thailand, och kommer Sverige att agera inom EU och FN för att främja demokrati och mänskliga rättigheter i Thailand, särskilt med tanke på rättsväsendets ökande användning för att undertrycka politisk opposition och demokratiska rörelser?