Interpellation 2024/25:80 Patienter från Gaza

av Karin Rågsjö (V)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Över 40 000 palestinier har dödats under det senaste året, varav de flesta har varit kvinnor och barn. Ofattbara 93 000 personer beräknas vara skadade. Samtidigt har sjukvårdssystemet helt kollapsat, och mer än hälften av Gazas sjukhus är helt ur funktion. Israel har bland annat bombat sönder det mest framstående cancersjukhuset i Gaza. Tältlägrens misär gör också att sjukdomar sprids som en löpeld. Akut brist på mat och vatten gör situationen än mer allvarlig. Tusentals människor i Gaza är nu i akut behov av medicinsk evakuering.

Redan i maj vädjade EU:s hälsovårdskommissionär Stella Kyriakides till EU:s medlemsländer om hjälp. WHO har identifierat cirka 10 000 svårt sjuka personer som är i akut behov av vård, och EU uppmanades att ta emot en del av dessa patienter. Det handlar både om människor som skadats av Israels bomber, om cancersjuka som inte kan få sin behandling och om barn som behöver dialys för att överleva.

I juli evakuerades 16 palestinska barn och deras anhöriga via Egypten till Spanien, och flera andra länder – exempelvis Norge, Rumänien och Italien – hjälper också till. Men trots att Sverige har kapacitet och möjlighet säger den svenska regeringen nej.

Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har sagt till DN att man både vill och kan ta sitt ansvar. Organisationen Sjukhusläkarna uppger också att det skulle gynna svensk sjukvård att ta emot patienterna, eftersom sjukvården behöver öva på att ta hand om krigsskadade patienter för att stärka sin beredskap.

Sverige reagerade snabbt vid Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina. Vi är stolta över att Sverige inte tvekade att ta emot krigsskadade patienter, och nu har fler än 185 ukrainare fått nödvändig vård i Sverige. I augusti meddelade regeringen att den kommer att ge ett stöd på närmare 10 miljoner kronor för att bidra till återuppbyggnaden av det bombade barnsjukhuset Okhmatdyt i Kiev, vilket är en mycket välkommen satsning från regeringen.

Det är självklart att vi ska ta emot patienter från Ukraina. Lika självklart borde det vara att vi ska ta emot patienter från Gaza. Skillnaderna i hur regeringen behandlat civila som drabbats av Rysslands anfallskrig mot Ukraina och Israels attacker mot Gaza är dock alltför uppenbara.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

  1. Varför vill statsrådet och regeringen inte ta emot patienter från Gaza i akut behov av vård?
  2. Varför är statsrådet och regeringen beredda att bistå med sjukvård till människor från Ukraina men inte från Gaza?