av Thomas Morell (SD)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Debatten kring de så kallade PEth-testerna har varit omfattande under våren, men kritiken mot PEth-testerna började långt tidigare. Transportstyrelsens generaldirektör kom som bekant till trafikutskottet för att informera och svara på utskottets frågor. Vår slutsats är enkel. Vi saknar förtroende för Transportstyrelsens generaldirektör.
Vad bottnar då vårt ställningstagande i? Låt oss börja i PEth-skandalen. I grunden handlar detta om myndighetsutövning och tillämpning av lagstiftning. Det finns två viktiga hållpunkter i detta sammanhang – körkortslagen och riktlinjer avseende läkarnas anmälningsskyldighet. Det finns ingen otydlighet i detta. Att Transportstyrelsen utformat en egen sedvana som drabbat oskyldiga människor på ett rättsosäkert sätt är fullkomligt obegripligt. Frågan är på vilka andra områden det ser ut på samma sätt.
Här menar vi att det knappast kan vara den som orsakat problemen som också ska vara den som utreder och åtgärdar desamma. Det tror vi faktiskt att de flesta håller med om. På grund av Transportstyrelsens agerande gällande PEth-testerna har vi hamnat i en situation där människor undviker att söka vård eftersom de är rädda för att mista körkortet. Det kan i sin tur leda till att människor inte får vård för allvarliga sjukdomar i tid. Ytterligare en konsekvens rapporterade NWT om i förra veckan, nämligen att blodgivare inte lämnar blod. Detta får allvarliga konsekvenser för sjukvården. Även om blodcentraler inte tar PEth-prov litar människor inte på den informationen. Transportstyrelsens förtroendeskadliga agerande får alltså långt större konsekvenser än åtgärder vad gäller körkort.
Så till ansvarstagande. Det handlar om att ta ansvar för sina handlingar och beslut och deras konsekvenser. Det innebär också att man som ytterst ansvarig uppfyller sina skyldigheter och åtaganden på ett tillfredsställande sätt. PEth-skandalen är långt ifrån det enda som kan läggas Transportstyrelsens generaldirektör till last. För inte så länge sedan var det synfältsreglerna som myndigheten övertolkat, och mängder av förare miste sina körkort. Här tvingades Transportstyrelsen att revidera sin uppfattning och anpassa kraven i enlighet med lagstiftarens mening. Ser vi sedan till Transportstyrelsens så kallade företagskontroller för yrkesmässig trafik är myndighetens agerande under all kritik. Åtskilliga åkeriföretag har drabbats av höga sanktionsavgifter på grund av Transportstyrelsens tolkning av lagstiftningen. Det förhållandet har vi Sverigedemokrater kritiserat under många år.
Den förra regeringen tvingade också Transportstyrelsen att förändra sitt arbetssätt vid två tillfällen. Även Riksrevisionen har framfört mycket skarp kritik mot Transportstyrelsen och dess ledning. PEth-skandalen är således en i raden av allvarliga brister hos Transportstyrelsen.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Andreas Carlson:
Hur ser statsrådet på Transportstyrelsens hantering av PEth-testerna, och avser statsrådet att agera i frågan eller har statsrådet fortsatt förtroende för myndighetens generaldirektör?