av Johanna Haraldsson (S)
till Statsrådet Nina Larsson (L)
Våld och trakasserier på våra arbetsplatser är ett växande problem. Larmrapporterna har blivit allt fler. I en granskning av tidningen Arbetet 2025 vittnar LSS-personal om knivhugg, stryptag och mordhot i sitt dagliga arbete. Det är fullständigt oacceptabelt att människor som går till jobbet för att ta hand om andra riskerar att själva utsättas för allvarligt våld – i värsta fall med dödlig utgång.
Bakom detta ligger ett bredare strukturellt problem. Arbetsmiljöer med bristande bemanning, otillräckligt stöd från arbetsgivare och otydligt regelverk skapar en grogrund för att våld och trakasserier ska tillåtas fortsätta. Riskbedömningarna behöver bli bättre och åtgärderna för att förhindra våld och trakasserier mer kraftfulla.
År 2019 antog FN:s internationella arbetsorganisation, ILO, konvention 190 om att avskaffa våld och trakasserier i arbetslivet. Konventionen erkänner rätten till en arbetsmiljö fri från våld och trakasserier. Den tidigare socialdemokratiska regeringen tillsatte en utredning för att analysera hur konventionen skulle kunna införas i svensk rätt. Utredningen (SOU 2021:86) visade att svensk lagstiftning redan är förenlig med konventionen och att Sverige kan gå vidare och ratificera den. Utredningen föreslog åtgärder för att stärka det förebyggande arbetet mot våld och trakasserier i arbetslivet, såsom förtydliganden i arbetsmiljölagen och uppdrag till myndigheter att sprida metodstöd och information. EU öppnade under 2024 upp för att medlemsstaterna ska kunna ratificera konventionen.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Nina Larsson: