av Lars Isacsson (S)
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Ett av de största problemen med polisens närvaro i många delar av Sverige i dag är inte bara hur många poliser som finns, utan hur snabbt de faktiskt kan vara på plats när något händer.
Till skillnad från räddningstjänsten, som har tydliga nationella krav på hur snabbt de ska vara framme vid en olycksplats, finns det inga sådana regler för Polismyndigheten. Detta trots att polisen är samhällets yttersta resurs för att skydda människor från brott, ingripa vid pågående våld och trygga allmänheten.
Att vi i Sverige 2025 inte kan garantera medborgare i alla delar av landet att polisen ska kunna vara på plats inom rimlig tid vid ett pågående brott är ett allvarligt svek mot rättsstaten.
På Socialdemokraternas partikongress beslutades därför att verka för införandet av inställelsetid för polisen så att människor i hela landet – oavsett postnummer – ska kunna räkna med att få hjälp i tid. Det handlar inte bara om trygghet utan också om rättvisa.
En sådan förändring skulle stärka statens närvaro i hela landet och även öka möjligheterna att styra Polismyndighetens resurser mer rättvist. I dag vet vi att brott i glesbygd alltför ofta inte leder till någon snabb polisiär insats alls, trots att de brottsutsatta ofta har långt mindre skyddsnät än i städerna.
Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till justitieminister Gunnar Strömmer: