Interpellation 2024/25:704 Reglering av fotbollsagenter och koppling till organiserad brottslighet

av Lars Isacsson (S)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Svensk fotboll är en folkrörelse som engagerar hundratusentals människor – i städer och på landsbygd, på grusplaner och på stora arenor. Det är också en miljardindustri, där spelarövergångar, agentverksamhet och provisioner blivit en växande del av fotbollens ekonomi.

I flera europeiska länder har just agentverksamheten visat sig vara en arena där organiserad brottslighet fått fäste. Det handlar om alltifrån penningtvätt via spelarövergångar till kontroll över unga spelares framtid. I Italien har det statliga antimaffiaorganet Direzione Investigativa Antimafia fått mandat att granska fotbollens ekonomi, eftersom man anser att infiltration av organiserad brottslighet i idrotten är ett direkt hot mot samhällsstrukturen.

Samtidigt är agentverksamheten i Sverige i princip oreglerad. Det krävs inte någon nationell licens, och det finns inte någon särskild insyn eller någon tillsynsmyndighet med ansvar för att kontrollera aktörernas ekonomiska aktiviteter. Detta öppnar för risker som måste tas på allvar.

I möten med svenska klubbar och supporterorganisationer har detta upprepade gånger lyfts som ett problem. Det finns en oro för att fokus i läktarsäkerhetsdebatten ligger alltför mycket på publikrestriktioner – medan man lämnar den oreglerade agentmarknaden där kriminella nätverk kan agera ostört.

Regeringen har uttryckt att den vill bekämpa organiserad brottslighet. Då bör också pengaflödena till dessa aktörer granskas – oavsett om de går via restaurangverksamhet, byggentreprenörer eller spelarövergångar.

Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

  1. Avser ministern att initiera ett arbete med syfte att införa en nationell tillståndsplikt och tillsyn för idrottsagenter i Sverige?
  2. Anser ministern att agentverksamhet i Sverige bör omfattas av penningtvättslagen och/eller särskilt tillsynsansvar från Skatteverket eller annan myndighet?
  3. Är ministern beredd att låta fotbollens ekonomiska aktörer ingå i den bredare strategi mot organiserad brottslighet och ekonomisk brottslighet som regeringen driver?
  4. Har ministern och regeringen tagit intryck av hur länder som Italien inkluderat idrottens ekonomi i sin antimaffialagstiftning – och är ministern öppen för att Sverige gör motsvarande?