av Märta Stenevi (MP)
till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)
De senaste åren har vi med förfäran sett hur gängen rekryterat barn i allt lägre åldrar till kriminell verksamhet. Bland de barn som dras in i kriminalitet finns en överrepresentation av barn i socioekonomiskt utsatta familjer, med låg ekonomisk standard och trångboddhet som några faktorer. I det förebyggande arbetet lyfts från regeringens sida ofta föräldraansvaret och tidiga insatser. Socialtjänsten spelar en viktig roll tillsammans med skola och polis när det gäller att tidigt identifiera barn som löper risk att rekryteras, och sätta in lämpliga åtgärder för dessa.
Ett gott samarbete med föräldrarna ökar möjligheterna för insatserna att ge effekt, och vår erfarenhet är att föräldrar till barn i riskzon är desperata efter hjälp åt sina barn och ofta har vädjat om hjälp under lång tid.
Men när insatser ges, och föräldrar förväntas samarbeta med skola, socialtjänst och polis kring sina barn, sker detta oftast på dagtid, när föräldrarna arbetar. Vi vet att många socialsekreterare gör sitt yttersta för att förlägga möten när vårdnadshavarna inte arbetar, men vi vet också att det är omöjligt att göra i alla situationer, inte minst då flera myndigheter ska närvara.
För en förälder med ett barn i riskzon kan detta innebära att man tvingas ta ledigt utan kompensation för förlorade inkomster. De flesta föräldrar skulle nog inte tveka att ta ledigt under sådana omständigheter – men det är också ett faktum att med så små marginaler som många familjer i Sverige med låga inkomster lever under innebär en halv dags inkomstbortfall ett akut problem att klara nödvändiga levnadsomkostnader.
Till skillnad från när små barn är sjuka är det inte heller en rättighet att få ledigt från jobbet. För en förälder som behöver stötta sitt barn i en insats från socialtjänsten är det alltså inte en självklarhet att kunna delta.
Arbetet mot kriminaliteten och för att skydda våra barn är en gemensam uppgift för hela samhället. Skräcken och sorgen som föräldrar till barn som är på väg att dras in i gängen känner ska inte behöva späs på med skräcken över att bli vräkt tillsammans med eventuella syskon eller skräcken över att inte kunna sätta mat på bordet i slutet på månaden. För allas bästa borde det vara självklart att föräldrar som ska närvara vid insatser från socialtjänsten får möjlighet att göra detta med ersättning och rätt till ledighet från arbetet.
Min fråga till statsrådet Camilla Waltersson Grönvall är därför:
Hur kommer statsrådet att agera för att säkerställa att föräldrar till barn som blir föremål för insatser från socialtjänsten ges förutsättningar att kunna delta och stötta sitt barn utan risk för inkomstbortfall?