av Lars Isacsson (S)
till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)
Strandskyddet är på många sätt viktigt för Sverige och medborgarnas tillgång till vatten. Syftet med strandskyddet i Sverige ska inte äventyras, men att hitta mer ändamålsenliga lösningar är centralt för många kommuners utveckling. Exempelvis kan det behövas fler vägar för bostäder eller sommarstugor. Andra verksamheter som ofta krockar med ett icke ändamålsenligt strandskydd är jordbruket, som är så viktigt för att öka Sveriges säkerhet och självförsörjningsgrad.
I dagens Sverige är dock inte det största problemet strandskyddet i sig, utan att kommunernas dispenser från strandskyddet hanteras av 21 olika länsstyrelser. Det leder till olika bedömningar. I vissa län byggs det friskt vid vattnet och ingen vanlig medborgare kommer nära vattnet. I andra glest befolkade län med tillgång till många vattendrag och sjöar får människor inte ens bygga en brygga.
Ett system där vi får så olika beslut gör att det är lätt att tappa förtroendet för det offentliga.
Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:
Kommer statsrådet och regeringen att ta några generella initiativ för att öka likvärdigheten i länsstyrelsernas bedömningar av strandskyddsärenden?