Interpellation 2024/25:30 Yttäckningen i glesbygd

av Isak From (S)

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Mobilnäten 2G och 3G kommer successivt att stängas ned av operatörerna. De allt högre kraven på snabb kommunikation gör att tekniken i näten behöver uppgraderas. Detta är i grunden bra, men det är också viktigt att det får ta den tid det tar och att utfasningen sker på ett säkert sätt.

Den slutliga nedsläckningen av 2G-nätet i Sverige sker i december 2025 och fram till och med 2027, enligt mobiloperatörerna. Avvecklingen av 3G-näten är i praktiken redan genomförd. Nedstängningen av 2G-nätet påverkar stora delar av samhället. Äldre mobiltelefoner, datorer och surfplattor som inte stöder 4G eller 5G kommer att sluta fungera. Även andra saker som kan styras på distans via mobilnätet påverkas.

Känt och omdebatterat sedan tidigare är att till exempel personlarm, trygghetstelefoner, larm i hissar och nödsamtal från bilar (så kallade E-call) kan sluta fungera. Detsamma gäller hemlarm och många andra larm som i dag är beroende av uppkoppling till 2G-nätet.

 Vad som varit mindre uppmärksammat är att mobiltäckningen – framförallt i gles- och landsbygd – förmodas bli sämre. Kommuners och regioners övervakningssystem för vatten och avlopp, automatlås, styrning av gatubelysning och datainsamling har i dag många gånger teknik som bygger på 2G.

Kommuner och regioner behöver därför se över sin verksamhet och göra sig oberoende av 2G/3G-näten. Det är kostsamma nyinvesteringar, och här krävs också tidskrävande samverkan med leverantörerna. Många tjänster måste upphandlas på nytt och många kommuner, särskilt i resurssvaga kommuner i glesbygd, har inte kommit igång med detta.

Den nya 5G-tekniken är i många avseenden mycket bra, men det förutsätter att den kan brukas av alla. Tyvärr är så inte fallet. Inte ens Telia kan garantera att mobiltäckningen i landsbygd och glesbygd kommer att bli lika bra som i dag.

Tvärtom talar allt för att det som kallas yttäckning och möjligheteten att ringa på många platser riskerar att bli sämre än i dag. Införandet av den nya 5G-tekniken kräver resurser och tid för dessa stora investeringar. 

Med anledning av utfasningen av 2G- och 3G-näten vill jag fråga statsrådet Erik Slottner:

 

Avser statsrådet och regeringen att agera för att säkerställa att yttäckningen i glesbygd blir minst lika bra som i dag med den nya 5G-tekniken när utfasningen av 2G- och 3G-näten är genomförd, och avser statsrådet att agera så att glesbygdskommunerna ges tid att ställa om?