av Markus Kallifatides (S)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Bostadsbyggandet har de senaste åren fallit dramatiskt, och det underskott på adekvata bostäder i landet som länge varit för handen har återigen förvärrats. Vi socialdemokrater har därför uppdaterat våra bostadspolitiska förslag under denna mandatperiod, med bland annat skarpa budgetförslag om byggstimulans och förmånliga statliga byggkrediter till nyproduktion. Tyvärr har högerregeringen avvisat samtliga av våra förslag, inklusive det om en parlamentarisk bostadskommission.
Infrastruktur- och bostadsministern har nyligen avgett ett mycket kortfattat svar på min skriftliga fråga om vilket underlag som finns för den av honom uttalade bedömningen att statliga byggkrediter som vi socialdemokrater har föreslagit skulle vara svåra att förena med EU:s statsstödsregler. (Svar på fråga 2023/24:1073 av Markus Kallifatides (S) Statliga byggkrediter och EU:s statsstödsregler).
I svaret skriver statsrådet följande: ”När det gäller de statliga byggkrediter behöver ett förlag tas fram som dels uppfyller syftena, dels är förenligt med EU:s statsstödsregler. En sådan analys måste göras utifrån de förutsättningar som gäller på den svenska marknaden för bostadsbyggande. Även om åtgärder för att stödja bostadsbyggande har införts i andra EU-länder, innebär det inte automatiskt att dessa lösningar kan tillämpas på samma sätt i Sverige.” Statsrådet hänvisar till statsstödsreglernas bestämmelser om ”tjänster av allmänt ekonomiskt intresse” samt EU-kommissionens beslut 2012/21/EU.
Det är något oklart om statsrådet menar att vi i riksdagens opposition måste ta fram en fördjupad analys och ett förslag om statliga byggkrediters utformning eller om det är något som regeringen avser att göra.
I alla händelser torde en sådan analys och utformning kunna ta sin utgångpunkt i EU-kommissionens godkännande (Statligt stöd SA.56305 (2020/NN) – Sverige, Stödordning för hyresbostäder) av det statliga investeringsstöd för byggande av hyresrätter och studentbostäder med lägre hyresnivå som den nuvarande högerregeringen avvecklat i förtid, något som jag också påtalade i min skriftliga fråga och hade förväntat mig skulle vara utgångspunkt för statsrådets svar.
Mot bakgrund av det otillfredsställande svaret och det allvarliga läget för bostadsbyggandet i landet vill jag därför fråga statsrådet Andreas Carlson: