av Ciczie Weidby (V)
till Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L)
Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har släppt en forskningsrapport som tydligt visar att införandet av de privata matchningstjänsterna inte leder till att fler arbetslösa får jobb jämfört med de som får stöd av Arbetsförmedlingens eget basutbud –det blir bara dyrare.
I IFAU:s rapport har man jämfört resultatet mellan två huvudgrupper av arbetssökande: en som står längre från arbetsmarknaden och en som bedöms ha lättare att få jobb, där dessa i sin tur delats in i två undergrupper, där den ena fått hjälp via Rusta och matcha-programmet (som bygger på privata utförare) och där den andra fått hjälp via Arbetsförmedlingens eget basutbud.
Studien visar tydligt att de privata matchningstjänsterna inte ledde till fler i varaktig sysselsättning. Trots högre kostnader (40 procent högre för gruppen som stod närmare arbetsmarknaden och 70 procent högre för gruppen som stod längre från arbetsmarknaden) fick inte gruppen som fått hjälp av de privata förmedlingstjänsterna vare sig bättre löneinkomster, högre sysselsättning eller varaktigt arbete i någon högre utsträckning.
För dem som stod längre från arbetsmarknaden var sannolikheten något högre att ha någon löneinkomst alls sex månader efter programmet, vilket kan tolkas som ett första steg in på arbetsmarknaden, men effekten var enbart tillfällig och försvann efter tolv månader. Det talar snarast för de privata förmedlingstjänsternas kortsiktiga perspektiv.
Sammantaget är slutsatsen tydlig: Att lägga resurserna på privata utförare leder till ett slöseri med skattemedel och bevisligen inte till att fler sätts i arbete.
Regeringen fattade i början av det här året beslut om att ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att i egen regi matcha dem som står längst ifrån arbetsmarknaden mot arbete. I våras inledde myndigheten det här arbetet, och regeringen har nu skjutit till ytterligare medel för den här insatsen de kommande åren.
Sett till vilka summor det rör sig om framstår det ändå som tydligt att regeringen fortsätter på det inslagna spåret med att gynna privata utförare på bekostnad av insatser i egen regi: För nästa år tillför regeringen 79 miljoner kronor, vilket sedan skalas upp till 238 miljoner kronor 2027, till Arbetsförmedlingens egen förmedlingsverksamhet. Det ska ställas mot de cirka 2 miljarder kronor som i snitt anslås årligen till de privata matchningstjänsterna för de kommande åren.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson: