Interpellation 2024/25:164 Grundläggande fysisk förmåga

av Erik Ezelius (S)

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Upprustningen av totalförsvaret påverkar samhället på olika sätt. Konkret för unga svenskar är att fler kallas till mönstring och sedermera att fler genomför värnplikt. I slutet av hösten ska riksdagen fatta beslut om den framtida inriktningen för totalförsvaret. Det är ett beslut som väntas innebära att vi går från att utbilda cirka 5 000 värnpliktiga år 2022 till cirka 10 000 år 2030, det vill säga en ökning på 100 procent på mindre än ett decennium. 

Samtidigt som fler kommer att genomföra värnplikt lyfts det i samhällsdebatten fram ett förändrat mönster för barn och unga när det kommer till motion och fysisk aktivitet. Inom såväl skolan som olika organisationer påpekas behovet av att bryta stillasittandet och att satsa på mer rörelse och aktivitet. Men konsekvenserna av minskad fysisk aktivitet stannar inte kvar i låg ålder, utan de riskerar att följa med och påverka individerna även i vuxen ålder. Det är mot bakgrund av detta som man bör se den allmänna debatten om de utmaningar som Försvarsmakten står inför, när en större andel av befolkningen kommer att genomföra värnplikt samtidigt som indikationer pekar på att den fysiska förmågan på ett övergripande plan har försämrats det senaste decenniet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Pål Jonson:

 

  1. Har ministern och regeringen gjort någon analys av en förändrad fysisk grundförmåga bland våra värnpliktiga och vad det innebär för bland annat Försvarsmakten?
  2. Om så är gjort, har ministern och regeringen vidtagit några åtgärder med anledning av resultatet?