Interpellation 2024/25:161 Kommunernas trångmål i vattenfrågan

av Linus Sköld (S)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Enligt uppgifter från branschorganisationen Svenskt Vatten behöver omkring 600 miljarder svenska kronor investeras i svensk vatteninfrastruktur fram till 2040. Kapitalkostnaderna beräknas att femdubblas för kommunerna, vilket innebär att över 70 procent av den totala kostnaden för Sveriges va-tjänster förväntas bestå av kapitalkostnader. Samtidigt råder en återkommande och årlig underinvestering på 10 miljarder kronor, vilken skapar en snabbt växande investeringsskuld.

Det är kommunerna som har huvudansvaret för att förse svenska medborgare med vatten- och avloppstjänster, vilket betyder att det till slut kommer att bli kommunerna som får bära denna kostnad. Samtidigt underfinansierar regeringen kommunerna. Finansministern förklarade i debatten med anledning av budgetpropositionens avlämnande att kommunerna inte behöver några ökningar av de generella statsbidragen eftersom de kommer att ha lägre pensionskostnader 2025 än vad de hade 2024. Budgeten innebär att kommunerna får noll kronor mer i generella statsbidrag 2025 än vad de fick 2024. Samtidigt sänks skatten, riktat till dem som har de allra högsta inkomsterna.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Elisabeth Svantesson:

 

  1. Hur avser ministern att agera för att stärka kommunernas ekonomi så att välfärd och samhällsservice kan fungera även framöver?
  2. Avser ministern att agera inom sitt ansvarsområde för att förbättra kommunernas förutsättningar att möta de stora investeringsbehoven för långsiktigt hållbar leverans av va-tjänster till medborgarna?
  3. Överväger ministern att framöver omprioritera så att större tillskott går till kommunerna och mindre till landets höginkomsttagare?