Interpellation 2024/25:147 Luftföroreningar och bilprovningen

av Jytte Guteland (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Luftföroreningar från trafiken leder till 1 400 förtida dödsfall varje år. Samtidigt leder vedeldning till 700 förtida dödsfall, och 4 650 personer drabbas av långväga luftföroreningar, det vill säga från industri, trafik och uppvärmning. Totalt handlar det om 6 700 personer som dör av luftföroreningar – detta enligt Naturvårdsverket och miljöforskare på Institutet för vatten- och luftvårdsforskning, IVL. Samtidigt har nya forskningsstudier visat effekter på allt fler typer av hälsoutfall och att luftföroreningar är skadliga för hälsan även vid låga halter, särskilt för partiklar från lokala källor. Trafiken drabbar alltså liv och hälsa långt utöver de 220 som dör i trafikolyckor. Under pandemin påtalades att luftföroreningarna som drabbade människor i städerna också bidrog till att öka sårbarheten för covid i vissa grupper.

Europaparlamentet har under det senaste året röstat igenom förslag till skärpta gränsvärden för luftföroreningar. Världshälsoorganisationen WHO:s riktvärden är dessutom ännu skarpare än de gränsvärden som Europaparlamentet nu förordar.

Besiktningsbranschen i Sverige larmar om att dagens besiktning släpper igenom många bilar med felaktig avgasrening. Årsrapporten från Fordonsbesiktningsbranschen (FBB) visar dessutom att Sverige för femte året i rad är bland de sämsta länderna i EU när det gäller miljökrav vid fordonsbesiktning. Låga krav och höga gränsvärden gör att många personbilar måste godkännas, trots bristande avgasrening och miljöskadliga utsläpp, skriver branschen i sin årsrapport 2024.

Den tidigare socialdemokratiska regeringen gav Transportstyrelsen i uppdrag att utreda miljökontrollen. I februari förra året presenterade följaktligen Transportstyrelsen ett antal åtgärdsförslag för att skärpa miljökontrollen. Enligt utredningen vore dessa åtgärder fullt möjliga att införa inom dagens EU-direktiv. EU-kommissionen uppmanar dessutom alla medlemsländer att så snabbt som möjligt införa partikelmätning vid avgaskontroll.

Trots ovanstående dröjer regeländringarna. Det verkar finnas en ovilja att gå före EU:s nya besiktningspaket. Det vore dock olyckligt att invänta detta regelverk, då det kan dröja många år innan det förhandlas.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

  1. Avser statsrådet att följa Transportstyrelsens åtgärdsförslag för att skärpa miljökontrollen hos bilprovningen? 
  2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att skärpa gränsvärdena för avgasutsläpp från personbilar, och när avser statsrådet att vidta dessa åtgärder?