av Elisabeth Thand Ringqvist (C)
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Som företagare är det inte ovanligt att sälja sitt bolag för att låta ett specialiserat företag sköta den administrativa avvecklingen av bolaget. Det är inte minst vanligt vid dödsbon.
Ett enkelt kontrakt ingås, och brott mot kontraktet har enbart civilrättsliga påföljder. Säljaren av bolaget har dock inget incitament att följa upp att bolaget verkligen avvecklas. Det är dock ett stort samhällsproblem att bolag säljs vidare. Oavsett om avsikten är brottslig eller inte så skapar det dessutom osund konkurrens om ett nystartat bolag kan utge sig för att ha en fin historik i resultat- och balansräkning och därmed kunna delta i till exempel offentlig upphandling som kräver detta.
En rättsfall från det senaste året visar att tusentals bolag har sålts vidare. Tingsrätten anser att åklagaren endast har kunnat styrka brott vid elva bolagsförmedlingar. Ekobrottsmyndigheten kommer enligt ett eget uttalande till medierna inte att överklaga ärendet.
Systematiken med att sälja bolag som ska läggas ned och dessutom göra det möjligt för personer med tung brottslig bakgrund att köpa bolag är samhällsfarlig och utgör grunden för illegala affärer som skapar brottsvinster som är många gånger större än de som görs på narkotika.
Frågan till justitieminister Gunnar Strömmer är: