Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ersättning för ekosystemtjänster som stärker djurs möjligheter till bete och tillkännager detta för regeringen.
Sverige är ett litet land i utkanten av Europa och vår viktigaste konkurrensfördel i livsmedelsproduktion i ett globalt perspektiv är kvalité.
Låg användning av antibiotika, effektivt smittskydd, höga miljökrav god djurvälfärd med friska djur är mervärde för konsumenten som efterfrågas mer och mer på en global marknad.
Möjligheten för kor att gå på bete minst sex timmar per dygn, mellan två och fyra månader, på sommaren bidrar inte bara till friskare djur utan är också en kvalitétsmarkör för svensk mjölkproduktion.
Dessutom bidrar betande djur till biologisk mångfald, ett öppet kulturlandskap och ökar attraktiviteten för landsbygden.
I början av 2010-talet etablerade sig en stor livsmedelskedja i Sverige och lanserade tysk mjölk, en strategi de fick backa från då Sveriges konsumenter tydligt önskade mjölk producerad med svensk djurvälfärd. Med ett slopat beteskrav förvinner benägenheten för svenska konsumenter att handla svenskt.
För att öka inhemsk livsmedelsproduktion krävs att lantbruken fortsatt ska vara ekonomisk hållbara och konkurrenskraftiga därför är det rimligt att förutsättningarna för produktion inte ska skiljer från övriga på marknaden. I EU finns ett regelverk för europeiska bönder med ersättning för betestid men svenska bönder kan inte ta del av det ekonomiska stödet då det finns ett svenskt lagkrav. Det är orimligt och Sverige måste ha hållbara lösningar både för djuren och primärproducenten.
Ett sätt vore att utöka den lagstadgade betesperioden med en frivillig som ersätts för viktiga ekososystemtjänster, det skulle inte bara ge möjlighet för mjölkkor att beta och få utlopp för sina naturliga behov utan även andra djurarter.
Det skulle förstärka svensk livsmedelsproduktions konkurrenskraft, den biologisk mångfalden och landsbygdens attraktivitet.
Camilla Mårtensen (L) |
|
Cecilia Rönn (L) |
Louise Eklund (L) |