Motion till riksdagen
2024/25:95
av Magnus Jacobsson (KD)

Nationell likvärdighet i lagstiftning om habiliteringsersättning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om nationell likvärdighet i lagstiftning om habiliteringsersättning och ”semesterersättning” och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Olika kommuner har helt olika regler avseende habiliteringsersättningen och ”semesterersättning”. Det gör att personer med funktionsnedsättning möts av olika regler beroende på i vilken kommun de bor.

Socialstyrelsen betalar ut ett statsbidrag till kommuner som avser habiliterings­ersättning. Det syftar till att införa, bibehålla eller höja en låg dagpenning till de som deltar i daglig verksamhet enligt LSS, och ska betalas via dagpenning utifrån del­tagande. Enligt förordning (2023:593) om statsbidrag till kommuner för habiliterings­ersättning får medel lämnas till kommuner som önskat ta del av medlen.

Det är sedan kommunerna som själva som beslutar om hur man hanterar bidraget rent praktiskt. Kommunen kan välja att betala ut hela beloppet eller en del av beloppet i en klumpsumma, det är inom kommunens ansvar. Det kan alltså skilja sig åt mellan kommuner hur utbetalningen görs, och det kan också skilja sig beroende på hur kommunen väljer att mäta deltagande (timme, halvdag eller heldag). Habiliterings­ersättningen är skattefri.

Vidare kan kommuner välja att betala ut habiliteringsersättning även under semestern, vilket innebär att den som deltar i daglig verksamhet kan få ersättningen under hela året. Till exempel Göteborgs stad har beslutat att betala ut ersättning även under semestern (funktionsrattgbg.se/funktionsrattspolitisk-bevakning-i-juni-2/). Andra kommuner kan resonera som så att habiliteringsersättning är avsedd att uppmuntra till ökat deltagande, och att en ”semesterersättning” då riskerar bli ett stöd till enskild, utan att stimulera ökad närvaro.

Socialstyrelsen fick 2022 ett uppdrag av dåvarande regeringen att analysera vad det finns för förutsättningar att ta fram nationella riktlinjer för bland annat området rehabilitering, habilitering och hjälpmedel. Uppdraget redovisades till Social­departementet i februari 2023. Socialstyrelsen menade att det behövs ett förstärkt nationellt stöd inom områdena, men att det inte var lämpligt att ta fram en nationell riktlinje för områdena gemensamt, då dessa har olika målgrupper, kontext, utmaningar och behov. Därför, menade myndigheten, behöver områdena undersökas grundligt var för sig (Socialstyrelsen, Nationellt stöd för rehabilitering, habilitering och hjälpmedel, 2023).

För att öka likvärdigheten i hur enskilda personer blir behandlade bör det tas fram tydliga riktlinjer avseende habiliteringsersättningen och ”semesterersättningen” eller att man för över ansvaret ifrån kommunerna och skapar en nationell likvärdighet i lagstiftning om habiliteringsersättningen med ”semesterersättning”.

Regeringen bör se över hur kommunerna hanterar dessa frågor samt se om det finns behov av tydligare riktlinjer eller nationalisering av ansvaret avseende habiliterings­ersättningen med ”semesterersättning”.

 

 

Magnus Jacobsson (KD)