Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram en ny strategi avseende Kina och tillkännager detta för regeringen.
Under de senaste åren har Kina förändrat sin attityd till omvärlden. Tidigare var man mer intresserade av handel och goda relationer men under senare tid ser vi hur Kina i stället agerar allt mer aggressivt i det egna närområdet. Hotfulla ageranden såsom invasionssimulerande övningar och riskfyllda överflygningar omkring och mot Taiwan har mer eller mindre blivit vardag. Angrepp på filippinska fiskebåtar respektive fartyg från den filippinska kustbevakningen har också ökat.
Vi ser vidare att Kina signalerar en ambition om en utökad närvaro i Centralasien och närliggande regioner. Detta blev särskilt framträdande i och med det västerländska tillbakadragandet från Afghanistan där Kina snabbt var på plats för att etablera relationer med den nya talibanregimen. Vidare har Kina påbörjat arbetet med att bygga en ny silkesväg genom Asien till Europa. Trots att denna handelsväg bedöms bidra positivt till världshandeln så är det likväl bara ännu ett exempel på hur Kina utökar sitt inflytande och blir allt mer involverade i andra länders politik. Det mest flagranta exemplet på detta ser vi utifrån den kinesiska handeln med Ryssland, vilken är och har varit helt avgörande för den ryska krigsmaterielproduktionen och därmed förmågan att fortsätta krigföringen i Ukraina. Detta innebär att Kina, trots egna förnekanden, de facto och indirekt stödjer Rysslands krig mot Ukraina.
Vid sidan av detta ser vi hur Kina har börjat agera gentemot enskilda politiker, media, företag m.m. i Sverige. Detta är inte acceptabelt. Sverige behöver bygga upp ett nära samarbete inom EU för att tillsammans motverka kinesisk aggression. Vi måste också bygga upp en egen förmåga att hantera en alltmer aggressiv aktör som bland annat använder kinesiska företag och handel inom den kinesiska marknaden som medel för att genomdriva de politiska eftergifter som man förväntar sig av enskilda länder.
Kina bryter därtill mot internationell rätt avseende nationella minoriteter genom förtryck och förföljelse av uigurerna. Landet har i praktiken inte heller hållit avtalet om självbestämmande för Hongkong. Kina förföljer kristna och fängslar journalister samtidigt som man har etablerat världens största digitaliserade kontrollapparat.
Allt detta gör att vi behöver analysera Kina utifrån ett nytt perspektiv. Regeringen bör därför tillsätta en grupp som genomför en särskild granskning av Kina agerande utifrån ett människorättsligt, socialt, ekonomiskt och säkerhetspolitiskt perspektiv.
Regeringen bör avslutningsvis agera inom EU för att vidta de åtgärder som krävs för att Kina ska avstå ifrån att vare sig direkt eller indirekt stödja Rysslands krigföring i Ukraina.
Magnus Jacobsson (KD) |
|