Motion till riksdagen
2024/25:896
av Magnus Manhammar (S)

En ny internationell Östersjömyndighet med säte i Karlskrona


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersöka möjligheterna att skapa en ny internationell Östersjömyndighet med säte i Karlskrona och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Östersjöländernas öden har alltid varit tätt sammanflätade. Vad som händer i ett land påverkar i stor utsträckning grannländerna. Regionen har en lång historia, som inkluderar perioder av både krig och fred, och sedan kalla krigets slut har samarbetet mellan länderna ökat markant. Dock har Rysslands olagliga invasion av Ukraina skapat en ny säkerhetssituation i och runt Östersjön som inte bara påverkar den politiska stabiliteten i regionen utan även har potentiella konsekvenser för miljösamarbetet.

Ett gemensamt intresse för alla som bor runt Östersjön bör vara vårt havs allvarliga situation. Trots medvetenheten om hur skadliga föroreningar och annan miljöförstörelse är för vårt gemensamma innanhav har Östersjön aldrig tidigare varit så illa ute. Enligt många miljöexperter är Östersjön redan på gränsen till en ekologisk kollaps. Vilka konsekvenser detta kommer att få för befolkningen som lever runt Östersjön verkar alldeles för få människor i regionen ha reflekterat över.

Utmaningar som övergödning, utfiskning och utsläpp av miljögifter kan emellertid endast övervinnas om alla stater hjälps åt med att genomföra de kraftfulla åtgärder som krävs för att rädda Östersjön. Av de samarbeten som hittills har skett på området går det att dra slutsatsen att inte tillräckligt har uppnåtts. Därför är det dags att pröva nya till­vägagångssätt. Ett bra förslag vore att skapa en internationell Östersjömyndighet där Östersjöländerna gemensamt tar ansvar för Östersjön.

Myndigheten skulle kunna ledas av en styrelse med företrädare från länderna runt Östersjön. På daglig basis kan den internationella Östersjömyndigheten samordna ländernas insatser för Östersjön samt utreda vilka lagar som måste stiftas. Myndigheten borde även ha befogenhet att utfärda förordningar som är bindande för länderna. Östersjömyndigheten bör dessutom ha till uppgift att sprida kunskap till medborgarna om vikten av gemensamma lösningar för Östersjön.

Med hänsyn till den nuvarande situationen bör Ryssland inte inkluderas i arbetet inom den internationella Östersjömyndigheten. Rysslands olagliga aggression mot Ukraina och dess negativa inverkan på säkerheten i Östersjöregionen gör det mycket olämpligt att involvera dem i det nuvarande samarbetet.

När fred råder och en stabil politisk situation har återupprättats kan det övervägas när och hur Ryssland eventuellt kan delta i det gemensamma miljöarbetet för Östersjön.

Myndighetens placering skulle med fördel kunna vara i Karlskrona. Det finns en stark tradition av Östersjösamarbete i Karlskrona och kommunen har genom åren ofta fungerat som en naturlig mötesplats då Östersjöfrågor diskuterats. Karlskrona är också med sin placering i havet mitt i Östersjöregionen ett utmärkt val geografiskt. I staden finns idag även flera viktiga svenska myndigheter som Kustbevakningen, Boverket, Blekinge tekniska högskola och länsstyrelsen som skulle bidra till ett framgångsrikt arbete för en ny internationell Östersjömyndighet. En ny Östersjömyndighet skulle inte bara stärka Karlskrona som en viktig stad för internationellt samarbete utan även vara en tydlig signal för Sveriges fortsatt starka engagemang för Östersjöns framtid.

Mot den här bakgrunden föreslår jag att möjligheterna att skapa en ny internationell Östersjömyndighet med säte i Karlskrona undersöks.

 

 

Magnus Manhammar (S)