Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kriminalisera psykisk misshandel och tillkännager detta för regeringen.
Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer är stora samhällsproblem som leder till stort lidande för den som utsätts. Det är inte bara fysiskt våld som används. Ofta utsätts en partner eller före detta partner även för psykisk misshandel, ofta men inte alltid i kombination med den fysiska. Det kan röra sig om nedsättande omdömen och kommentarer, kränkande kontroll av kommunikationen via telefon och internet eller av fritid och vem man träffar. Allt syftar till att förminska personen och kontrollera dennes självständighet.
Idag är dock psykisk misshandel i sig inte en självständig brottsrubricering, vilket betyder att de utsatta inte ens har möjlighet att anmäla. Det är orimligt. Polisen säger själva att de vill ha en kriminalisering av psykisk misshandel.
Den socialdemokratiskt ledda regeringen tillsatte en utredning för att komma till rätta med det här. Utredaren föreslog att en gärningsperson som upprepat har utsatt en annan person för nedvärderande, kränkande eller kontrollerande gärningar, med syftet att allvarligt skada personens självkänsla, kan ges fängelse i upp till fyra år. Liknande lagstiftningar finns redan i Danmark, Norge, Finland samt Storbritannien.
Trots att det alltså finns ett färdigt utredningsbetänkande som skulle kunna bli en proposition så gör den nuvarande högerregeringen ingenting. Justitieministern har som svar på frågor från ledamöter svarat att en lagstiftning är på gång men månaderna går och inget förslag materialiserar sig. Det är dags att gå från ord till handling och kriminalisera psykisk misshandel. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Magnus Manhammar (S) |
|