Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att på prov öppna för farmaceut på distans och tillkännager detta för regeringen.
Allt fler vårdkontakter sker digitalt. Även om det finns anledning att problematisera hur det ökade utbudet av digitalt baserade vårdgivare driver kostnader och kan skapa undanträngningseffekter, finns det positiva tillgänglighetseffekter, inte minst för medborgare med långa avstånd till hälso- och sjukvård. En del inom glesbygdsmedicin är att med olika digitala lösningar överbrygga långa avstånd och föra vården närmare patienter. På landets apotek finns inte samma möjligheter att använda sig av befintlig teknik för att underlätta expediering av läkemedel. En läkare kan ställa diagnos på distans och förskriva läkemedel. En farmaceut däremot måste vara fysiskt på plats för att lämna ut läkemedel. Eftersom det råder brist på farmaceuter leder det till att apotek tvingas begränsa öppettider eller rent av hålla stängt vissa dagar. Detta slår förstås hårdast på mindre orter där utbudet av apotek är begränsat.
Det är självklart att regler och krav för att förmedla läkemedel ska vara högt ställda liksom att villkoren bör vara goda för farmaceuter som väljer att ta anställning vid apotek. Ett alternativ är att prova lösningar med farmaceut på distans i mindre skala, i ett glesbygdslän, och utvärdera positiva och negativa effekter.
Kalle Olsson (S) |
Anna-Caren Sätherberg (S) |