Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att på sikt överväga en permanentning av den tillfälliga bostadsbidragshöjningen och tillkännager detta för regeringen.
Bostadsbidraget utjämnar skillnaderna och ökar jämlikheten. Bostadsbidrag är till för unga vuxna, max 29 år, och barnfamiljer med låga inkomster eller som uppbär försörjningsstöd. Personer med funktionsvariationer som har aktivitets- eller sjukersättning har rätt till bostadstillägg. Liksom många andra bidrag där individen/familjen ansöker finns det också ett avdrag utifrån tillgångar som överstiger beloppet 100 000 kr.
Socialdemokraterna har flera gånger denna mandatperiod drivit frågan om att förlänga den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget för att möta kostnadskrisen. Tidöpartierna har också förlängt den tillfälliga höjningen av bostadsbidrag till 30 juni 2024. Att det är tillfälliga höjningar motiverar regeringen med att de inte vill att familjer fastnar i utanförskapet.
Även om inflationen nu minskar så är levnadsomkostnaderna fortsatt höga för många. Vi ska heller inte glömma att de ekonomiska förstärkningar som de personer som äger sitt boende kommer få när Riksbanken sänker räntan inte kommer komma hyresgäster (som ju saknar bostadslån) till del. Det är den gruppen som främst kan komma i fråga för bostadsbidrag.
Bostadsbidraget har funnits länge och det finns mycket lite som tyder på att det i någon relevant utsträckning låser fast människor i utanförskap. Snarare ger det möjlighet för personer med små marginaler att åtminstone känna sig trygga med att de klarar av att betala för sitt boende. Det här är en av de mest utsatta grupperna i samhället och det är rimligt att även dessa personer får en förbättrad ekonomi.
Patrik Björck (S) |
|