Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att studera förutsättningarna för att kräva att alla inkomster ska räknas vid bedömning av betalningsförmåga hos såväl offentliga som privata hyresvärdar och tillkännager detta för regeringen.
Bostad är ett av människans mest basala behov och en förutsättning för att fritt kunna forma sitt liv. Att ostört kunna läsa sina läxor, flytta dit jobben finns, separera eller bilda familj med någon man älskar.
Behovet av bostäder är stort men idag byggs det för få nya bostäder och det råder speciellt brist på hyreslägenheter på bostadsmarknaden.
Vid uthyrning har hyresvärden ett ansvar och en möjlighet att försäkra sig om att den tilltänkta hyresgästen har möjlighet att betala sin hyra. Vissa hyresvärdar utnyttjar detta och kräver vid uthyrning att den sökande ska ha en inkomst som motsvarar 300 procent av hyran. Det gör att man kan komma upp i ganska höga löner men ändå inte få rätt att hyra.
Samtidigt finns det hyresvärdar som inte godtar inkomster från a‑kassa, bostadsbidrag, försörjningsstöd eller barnbidrag när de bedömer den sökandes betalningsförmåga. Det innebär ju bland annat det smått absurda att bostadsbidraget, ett stöd infört för att ge personer med små inkomster möjlighet att bo, inte får räknas som del av det som ska betala bostadskostnaden!
Detta är i grunden en konsekvens av bostadsbristen som ger hyresvärdarna goda möjligheter att välja sina hyresgäster i stället för tvärtom. Metoderna framstår som diskriminerande mot låginkomstgrupper på ett sätt som sträcker sig bortom hyresvärdens intresse av att bedöma hyresgästens förmåga att betala hyran. Det är inte av omsorg om den enskildes betalningsförmåga som hyresvärdarna sätter upp dessa gränser. Det är ett sätt att selektera bort mindre bemedlade ur det egna beståndet av hyresgäster och det bör vi reagera mot.
Joakim Sandell (S) |
Rose-Marie Carlsson (S) |