Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur svenska medborgare kan skyddas från påtryckningar från auktoritära regimer och tillkännager detta för regeringen.
Idag finns det många svenska medborgare med rötter i länder som styrs av auktoritära och icke-demokratiska regimer. Regimer som inte drar sig för att utöva påtryckningar och på olika sätt kontrollera och utnyttja diasporan i Sverige för sina intressen. Det är något som vi aldrig kan acceptera. Människor som flytt undan krig och förtryck och sökt sig en fristad i Sverige måste kunna skyddas från påtryckningar från diktaturer om de ska kunna bygga ett drägligt liv i Sverige och integreras i det svenska samhället.
Ett exempel på en stat som försöker att utöva kontroll över medborgare i Sverige är Eritrea. Den årliga kulturfestival som arrangeras i Stockholm är kanske det som fått mest uppmärksamhet, särskilt i samband med de våldsamma upplopp och sammandrabbningar mellan oppositionella och regimtrogna som skedde 2023. Kulturfestivalen har pekats ut som ett sätt för regimen att utöva inflytande över svensk-eritreanska medborgare och samla in pengar för att kunna upprätthålla förtrycket.
Eritrea kräver också att eritreaner som bor utanför landet ska betala två procent av sin inkomst direkt till regimen, en så kallad diasporaskatt. De som motsätter sig detta och som vill slå sig fria från den nuvarande regimens påtryckningar utsätts för utpressning och riskerar i värsta fall att familjemedlemmar och släktingar i hemlandet hotas. Att eritreaner i Sverige tvingas att betala skatt till regimen måste stoppas.
Eritrea är ett av flera exempel på länder där människor som flytt från en diktatur till Sverige ändå inte kan bli helt fria från den. Det påverkar i sin tur förutsättningarna att fullt ut integreras i Sverige och delta i det svenska samhället. Det finns också ett tydligt säkerhetspolitiskt perspektiv i detta där hot och påtryckningar ökar risken för att den här typen av stater använder nätverk i Sverige för spioneri och påverkansoperationer.
Vi kan inte passivt se på och låta individer som lever i Sverige utsättas för och ensamma kämpa mot auktoritära regimers försök att kontrollera diasporagrupper. Det är också viktigt att stärka de krafter som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter i ursprungsländerna.
Regeringen bör utifrån detta tillsätta en utredning som syftar till att kartlägga hur svenska medborgare med rötter i andra länder bättre kan skyddas från påtryckningar och kontroll från auktoritära regimer i syfte att säkra allas rätt till frihet från förtryck och förbättra integrationen. Det kan handla om såväl en stärkt lagstiftning på området som mer resurser till rättsväsendet.
Patrik Lundqvist (S) |
|
Kristoffer Lindberg (S) |
Linnéa Wickman (S) |