Erfarenheterna från pandemin lärde oss att ensam inte är stark och att Norden är som bäst när vi löser utmaningar gemensamt. En rapport från Finlands utrikespolitiska institut slår fast att det finns brister i den nordiska krisberedskapen och att det finns vinster att göra med en bättre samordning. Detta gäller också våra olika privata företag som utgör en kritisk del av vårt krissamarbete, t.ex. våra läkemedelsföretag. Rapporten tar upp flera idéer om ökat nordiskt samarbete för vaccinproduktion och läkemedelstillgång, bland annat gemensamma apotek/upphandlingar för sällsynta läkemedel.
I Jan-Erik Enestams strategiska genomlysning av nordisk krisberedskap som togs fram hösten 2021 finns flera förslag i samma riktning. Till exempel föreslås att de nordiska länderna ska inleda ett pilotprojekt för gemensam upphandling av vaccin mot säsongsinfluensa, med målet att skapa förutsättningar för gemensam upphandling av olika slags medicinsk utrustning och materiel. Enestam föreslår också att vi ska undersöka möjligheten till gemensamma beredskapslager.
Det kan konstateras att det finns såväl ekonomiska som säkerhetsmässiga vinster för våra medlemsländer med att öka sitt samarbete när det gäller att säkra gemensam upphandling av vaccin och läkemedel, medicinteknisk utrustning samt beredskapslager såväl i kris som i normala fall.
Eva Lindh (S) |
|