Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om insatser för att stärka nationell likvärdighet i hälso- och sjukvården och tillkännager detta för regeringen.
Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården.
Redan i den första paragrafen i hälso- och sjukvårdslagen slås det fast att vård ska ges på lika villkor över hela landet. Tyvärr är det inte alltid så. Såväl vårdens kvalitet som tillgänglighet varierar mellan landsändar.
Somliga skillnader, såsom avstånd till specialistvård och tillgång till universitetssjukhus, är svåra att politiskt påverka, men det finns direkta politiska beslut som kan underlätta eller försvåra nationell likvärdighet.
I dag varierar patientavgifterna mellan regioner och verksamheter. Det blir orättvist när bostadsorten blir avgörande för vad ett vårdbesök kostar. Man kan överväga att införa en gemensam nivå för patientavgifter i hela landet.
Det skiljer sig också mellan regioner och verksamheter hur journal förs. Här bör regeringen överväga en nationell standard för inhämtning och hantering av hälsodata.
Även väntetiden för behandling skiljer sig väldigt åt mellan regioner och vårdgivare. Det är inte rimligt. En nationell standard för när behandling ska ges borde införas.
Magnus Manhammar (S) |
|