Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av ytterligare arbete för att finna vägar att komma i kontakt med samhällsservice även utan digitala verktyg och tillkännager detta för regeringen.
År 1984 sände SVT ett avsnitt av programmet Dokument utifrån där man spekulerade i vilken revolution hemdatorn skulle komma att innebära. Programledaren Herbert Söderström var dock själv inte så imponerad av spekulationerna i att man skulle kunna beställa biobiljetter via datorn och menade att böcker var en mycket bättre lagringsplats för information som matrecept och telefonnummer. Själv hade han haft hemdator i fyra år utan att se någon som helst nytta med den i sitt vardagsliv.
Klippet blev viralt för några år sedan och brukar ses som ett exempel på oförmågan att förstå potentialen i ny teknik. Det är lätt att skratta åt Söderströms skepsis i dag eftersom exakt de exempel han tar upp är självklara för oss. I dag bokar vi verkligen våra biobiljetter hemma på datorn och finner recept, telefonnummer och all möjlig annan information med några knapptryck. Faktum är att det idag i många fall är nästan omöjligt att klara sig utan en dator och internetuppkoppling.
På de flesta hemsidor, och även i tryckt skrift, finns kontaktuppgifter bara angivna som e‑postadresser. Bankärenden görs via bankens hemsida. Olika typer av samhällsinformation kan ofta bara nås digitalt. Det här är naturligtvis bra för de flesta men det finns fortfarande en grupp människor, ofta äldre, som inte lärt sig att hantera e‑post, internet eller bank-id.
För att vi ska ha ett samhälle för alla så måste även dessa personer klara sig i kontakter med myndigheter och samhällsservice. Det finns inga lätta svar på hur detta ska lösas men regeringen bör ta initiativ till ett brett sökande efter vägar framåt för de som inte behärskar digitala verktyg.
Magnus Manhammar (S) |
|