I en välfärdsstat som Sverige anser motionärerna att personer som befinner sig hos kommunal, regional, statlig eller av desamma utsedd vårdgivare inte ska behöva dö i ensamhet. Idag finns det i socialtjänstlagen endast rekommendationer om att det ska finnas någon närvarande vid livets slut.
Utav de dödsfall som rapporteras in till svenska palliativregistret 2022-02–2023-02 var det 16,3 % av de avlidna som dog ensamma. Dessutom var det 1,8 % där det var oklart om det fanns någon närvarande. Förutom registret finns det ett stort antal dödsfall som inte rapporteras in i registret.
Nationella rådet för palliativ vård anger att ”den palliativa vården ska inte bara lindra den fysiska smärtan utan även erbjuda psykologiskt, socialt och andligt/existentiellt stöd för patient och närstående. Den palliativa vården ser döendet som en normal process, den varken påskyndar eller fördröjer döden. Den stödjer människor att leva med värdighet och med största möjliga välbefinnande till livets slut”.
Inom vården och forskningen har frågor som berör döden en avsides plats. Det är inte så att vårdpersonal inte förstår hur viktigt det är med en bra palliativ vård. Men det behövs mer kunskap och hjälp för att kunna förstå vad det innebär.
Johnny Svedin (SD) |
|