Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag till ändringar i kommunallagen och andra nödvändiga lagar i enlighet med motionens intentioner och tillkännager detta för regeringen.
Sverige har tidigare varit uppdelat i landskommuner, städer och köpingar, innan kommunreformen förändrade detta. Istället infördes 1971 en enhetlig kommuntyp som helt sonika innebär att namnet kommun är det avslutande epitetet i alla Sveriges kommuner. Men det har kommit att ändras på senare år. Flera kommuner benämner sig som “stad” istället för “kommun”. Exempel på detta är Solna och Borås. Det har ingen rättslig betydelse utan är mer en administrativ eller teknisk fråga.
I den finländska kommunallagen finns en skrivning som ger rättighet att formellt benämnda sig som stad när kommunen uppfyller vissa krav, även om det formellt inte innebär någon ändring i övrigt vad en kommun/stad är skyldig enligt lag att göra. Sverige bör överväga att genomföra en liknande reform som redan finns i Finland. Där kan kommuner formellt benämna sig som städer, givetvis utifrån att vissa krav uppfylls.
Vi föreslår en försöksperiod i Sverige, utifrån denna modell, så att även stad kan användas kommunalrättsligt. Regeringen bör därför återkomma med förslag till lagstiftning i enlighet med detta.
Mattias Eriksson Falk (SD) |
Roger Hedlund (SD) |