Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ge Trafikverket i uppdrag att initiera ett arbete för att göra en nationell cykelled runt Vättern och tillkännager detta för regeringen.
Att cykla runt Vättern är för många förknippat med motionscykelloppet Vätternrundan. Men att cykla runt Vättern kan också vara ett fint sätt att som turist uppleva det omväxlande landskapet runt Sveriges näst största sjö. Idag finns det en av Svenska cykelsällskapet rekommenderad sträckning för den som vill cykla runt Vättern. Den är ca 420 km lång och går via Askersund–Motala–Vadstena–Ödeshög–Gränna–Jönköping–Habo–Hjo–Forsvik.
Kvaliteten på de utpekade cykelvägarna är dock varierande, en del går på asfalt, en del på andra underlag, och cyklingen sker inte sällan i blandtrafik. För att ge bättre förutsättningar för såväl dem som cyklar som turister som dem som cyklar runt Vättern av andra anledningar, ex rekreation, pendling eller transport, borde en nationell cykelled runt Vättern tas fram.
Trafikverket har satt upp kriterier för nationella cykelleder som säkerställer att dessa håller hög kvalitet, är trafiksäkra, tillgängliga och komfortabla och erbjuder ett brett utbud av upplevelser och service längs med ledens sträckning. Det bör exempelvis inte finnas fållor eller hinder som är svåra för en cyklist att passera med cykelkärra. Som Trafikverket skriver i sin rapport Cykelleder för rekreation och turism – klassificering, kvalitetskriterier och utmärkning så avgörs en cykelleds komfort av ”beläggning, bredd, höjdskillnader och eventuella hinder”. De rekommenderar att ytan är belagd, men anser att grus som är jämnt och välbundet kan vara acceptabelt. En säker trafikmiljö för cyklister uppnås främst genom en fysisk separering från motorfordon eller genom hastighetssänkning.
Man kan förvänta sig att många barnfamiljer vill nyttja en nationell cykelled och därför behöver särskilt en trafiksäker miljö för barn beaktas.
Den första nationella cykelleden var Kattegattleden som invigdes 2015. Det krävs ett samarbete mellan de olika väghållarna, exempelvis kommuner, regioner och enskilda väghållare, och att man genom uppföljning säkerställer att leden fortsatt håller en god kvalitet även efter att den första granskningen och godkännandet av Trafikverket har skett. Regeringen bör genom ett uppdrag till Trafikverket initiera ett arbete för att göra en nationell cykelled runt Vättern som uppfyller de av Trafikverket uppsatta kriterierna för en sådan led.
Emma Berginger (MP) |
|