Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda en modell för behovsprövning av barnbidraget och tillkännager detta för regeringen.
När barnbidraget infördes på 1940-talet var det för att ge alla familjer möjlighet till en dräglig levnadsstandard. Sedan dess har samhället förändrats radikalt, och idag ser de ekonomiska förutsättningarna för landets barnfamiljer mycket olika ut. För många familjer är det ekonomiska stöd som barnbidraget en gång var tänkt som inte nödvändigt för att klara en dräglig tillvaro, långt därifrån.
Trots samhällsförändringarna är barnbidraget fortfarande utformat som ett generellt bidrag som utgår med fasta belopp per barn oavsett föräldrarnas inkomst. Utgifterna för det allmänna barnbidraget uppgår till cirka 30 miljarder kronor årligen. Att ge människor bidrag oavsett deras ekonomiska situation är inte ett ändamålsenligt sätt att använda det allmännas resurser. Istället måste bidrag riktas dit de bäst behövs och därmed gör nytta.
Genom att behovspröva barnbidraget kan samhället fokusera sina resurser på att ge stöd till dem som faktiskt behöver det. En behovsprövning skulle innebära att stödet blir rättvisare och mer anpassat efter den ekonomiska situationen för varje familj.
Det är dags att se över hur barnbidraget kan behovsprövas för att skapa en mer rättvis fördelning av ekonomiska resurser.
Malin Björk (C) |
|