Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska verka för en översyn och eventuell revidering av det nordiska skatteavtalet, i syfte att förenkla reglerna och förbättra rättssäkerheten för gränspendlare samt främja den nordiska arbetsmarknadens integration, och tillkännager detta för regeringen.
Det nordiska skatteavtalet, som trädde i kraft 1998, har under årens lopp blivit föremål för kritik på grund av sin komplexitet och otillräckliga anpassning till dagens allt mer rörliga arbetsmarknad. En stor andel av arbetstagarna i de nordiska länderna pendlar över gränserna, och pandemin tydliggjorde flera svagheter i avtalet som särskilt påverkat gränspendlare negativt. Den nuvarande ordningen har visat sig skapa osäkerhet kring beskattning och administrativa bördor för både individer och företag, vilket motverkar arbetskraftens fria rörlighet i Norden.
Den nordiska arbetsmarknaden präglas av en hög grad av integration och rörlighet, men detta kräver moderna och tydliga regler som stöttar denna utveckling. Det nuvarande skatteavtalet uppfyller inte längre de krav som ställs på en effektiv och transparent beskattning i dagens samhälle. För att Norden ska kunna leva upp till sin gemensamma vision om att bli världens mest hållbara och integrerade region till år 2030, krävs en uppdatering av regelverket.
En översyn av det nordiska skatteavtalet är nödvändig för att stärka den nordiska arbetsmarknaden och underlätta för individer och företag som verkar över landsgränserna. Det nuvarande avtalet är komplext och kan leda till olika former av dubbelbeskattning eller administrativa komplikationer för arbetstagare som pendlar mellan olika nordiska länder. Genom att förenkla reglerna och tydliggöra ansvarsfördelningen mellan länderna kan rättssäkerheten för gränspendlare förbättras. Det skulle också skapa förutsättningar för en mer flexibel arbetsmarknad där arbetskraftens fria rörlighet kan främjas utan hinder. En revidering av skatteavtalet torde även förenkla handläggningen för skattemyndigheterna.
En sådan reform skulle även vara i linje med den gemensamma nordiska visionen om att bli världens mest hållbara och integrerade region till år 2030. För att uppnå detta mål krävs samarbete kring skatteregler och administration, som både underlättar för företag att rekrytera över gränserna och för arbetstagare att söka sig till de bästa arbetsmöjligheterna oavsett vilket nordiskt land de befinner sig i.
Kjell-Arne Ottosson (KD) |
|