Motion till riksdagen
2024/25:583
av Catarina Deremar (C)

Åtgärder för bättre järnvägsinfrastruktur i Uppsala län


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att vidta åtgärder för en bättre järnvägsinfrastruktur i Uppsala län och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En väl fungerande infrastruktur är grunden för att bygga ett Sverige som håller ihop. Det finns många viktiga satsningar, till exempel nya stambanor Stockholm–Malmö, Stockholm–Göteborg, förbättrad järnväg Oslo–Stockholm och även till exempel Norra stambanan.

Behoven finns också i det regionala perspektivet, ofta med koppling till det nationella och internationella. Uppsala län är en del av en växande Stockholm-Mälardalsregion där en fungerande järnväg är en grundläggande nödvändighet också för att helheten ska kunna växa. Satsningar på förbättrad järnvägsinfrastruktur är därför en viktig del i att ge förutsättningar för utveckling också utanför storstadsområden.

När det gäller Uppsala län finns det ett antal järnvägsinvesteringar som är särskilt angelägna och som har stor betydelse också utanför länet. Utöver detta är det av stor vikt att regeringen säkerställer att Trafikverket har tillräckliga medel för drift och underhåll för att skapa en infrastruktur som inte ständigt drabbas av störningar och avbrott.

Stationsanpassningar Ostkustbanan Uppsala–Gävle

Tågtrafiken Gävle–Tierp–Uppsala med uppehåll på mellanliggande stationer har en betydelse för möjligheten till tillväxt i norra Uppsala län och södra Gävleborgs län. Det finns behov att anpassa stationer och plattformar till de tåg som används på sträckan. Det är av särskilt stor vikt att de äldre stationerna på sträckan Tierp–Uppsala anpassas, får ökad tillgänglighet för alla resenärer oavsett fysisk förmåga och ges ökad kapacitet. 

Region Uppsala har i den beslutade länsplanen för transportinfrastruktur reserverat medel för en medfinansiering av nationell plan för dessa åtgärder och det är av stor vikt att regeringen säkerställer att Trafikverket har tillräckliga medel för denna typ av åtgärder i järnvägssystemet för att stationsanpassningarna ska kunna genomföras för de stationer där det finns behov.

Dalabanan 

Dalabanan har betydelse för boende och verksamma i stråket och kommunernas utveckling i fråga om bostäder och arbetstillfällen. Dalabanan har samtidigt stor betydelse för näringslivet som finns etablerat i stråket, bland annat i Morgongåva, Heby och Sala.

Fortsatta satsningar behövs på Dalabanan i kommande planperioder, genom ökad kapacitet och fler mötesspår för att kunna nå restidsmålet om 89 minuter Borlänge Uppsala och möjlighet till halvtimmestrafik för trafiken Uppsala–Heby–Sala. Förut­sättningar behöver också skapas för ytterligare uppehåll på sträckan inom Uppsala län.

Framtida Arosbanan

Idag saknas en järnvägslänk som knyter samman Ostkustbanan med Mälarbanan. Genom att bygga en järnvägslänk Uppsala–Enköping skapas inte bara nya pendlings­möjligheter utan också en ökad resiliens i järnvägssystemet. Det skapar också möjlighet till ökad tillgänglighet till Arlanda från västra Mälardalen. Åtgärden av utpekad i Mälardalsrådet i Stockholm-Mälardalens storregionala systemanalys och reservat finns idag utpekade i de berörda kommunernas översiktsplaner. Det är av stor vikt att detta objekt finns med i nästa nationella plan för transportinfrastrukturen. 

Säkerställ fyrspår Stockholm–Uppsala

Förverkligandet av två ytterligare järnvägsspår mellan Uppsala och länsgränsen mellan Stockholms och Uppsala län, inklusive ombyggnad av Uppsala C, är av stor betydelse inte bara för utvecklingen i Uppsala län och Mälardalen, utan också för tillgängligheten från norra Sverige och Dalarna till Arlanda och Stockholm. 

Fyrspåret ingår i den nuvarande nationella planen för transportinfrastrukturen och det är av stor vikt att åtgärden kan fullföljas och få full finansiering när planen revideras.

 

 

Catarina Deremar (C)