Motion till riksdagen
2024/25:552
av Teresa Carvalho m.fl. (S)

med anledning av skr. 2023/24:165 Riksrevisionens rapport om kortutbildade arbetssökandes övergång till reguljär utbildning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om bättre träffsäkerhet i samband med anvisning till reguljär utbildning och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av bättre information när det gäller försörjningsalternativ för den som anvisas till studier, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att justera studiestartsstödets arbetslöshetsvillkor i syfte att möjliggöra stöd till fler arbetslösa och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Riksrevisionen slår fast att för få kortutbildade som anvisas till reguljär utbildning faktiskt påbörjar sina studier. Detta är kort sagt en mycket otillfredsställande ordning. Den som bedöms behöva utbildning för att bli anställningsbar ska genomgå utbildning. Riksrevisionen bedömer att träffsäkerheten i anvisningarna måste förbättras. Det är en uppfattning som vi socialdemokrater delar. Myndigheten behöver ta bättre hänsyn till individens specifika behov eller förutsättningar i sina anvisningar.

Vidare vill vi – likt Riksrevisionen – betona vikten av att de som anvisas till utbildning också får bättre information om de möjligheter som finns när det gäller försörjning och tillgång till relevanta utbildningar. Många som är kortutbildade eller långtidsarbetslösa kan känna osäkerhet inför att ta steget in i utbildningsvärlden, särskilt om de inte vet hur de ska klara sig ekonomiskt under studietiden eller om det finns utbildningar som passar deras behov. Här har Arbetsförmedlingen en nyckelroll i att erbjuda tydlig och lätt­förståelig information om tillgängliga alternativ för både utbildning och försörjning, såsom studiestartsstöd, CSN-lån eller andra former av ekonomiskt stöd. Genom att erbjuda bättre vägledning och information kan fler känna sig trygga nog att ta steget in i utbildning, vilket i sin tur ökar deras chanser till varaktig sysselsättning.

Vi vill även adressera villkoren för studiestartsstödet. Nuvarande krav på sex månaders arbetslöshet innan en person kan bli beviljad stödet kan leda till att människor fastnar i arbetslöshet längre än nödvändigt. Vi föreslår därför att dessa villkor lättas upp, precis som gjordes under pandemin, och att stödet kan erbjudas till fler arbetslösa som bedöms lämpliga, oavsett tid i arbetslöshet. Detta skulle göra det möjligt för fler att påbörja studier snabbt, vilket skulle minska tiden i arbetslöshet och öka chansen att snabbare komma tillbaka in på arbetsmarknaden.

Resultatet av den utvärdering av studiestartsstödet som just nu pågår bör noggrant beaktas. För oss socialdemokrater är det helt avgörande att arbetsmarknadspolitiken utformas på effektivast möjliga sätt. Målet är att inte en enda skattekrona ska gå till spillo.

Genom att förbättra träffsäkerheten i anvisningarna, ge bättre information om försörjningsmöjligheter och justera villkoren för studiestartsstödet, kan vi få fler kortutbildade att börja studera och därmed stärka deras chanser att komma in på arbetsmarknaden. Detta skulle vara ett viktigt steg mot att minska arbetslösheten och främja en vassare arbetsmarknadspolitik.

 

 

Teresa Carvalho (S)

 

Serkan Köse (S)

Johanna Haraldsson (S)

Patrik Lundqvist (S)

Sofia Amloh (S)

Adrian Magnusson (S)

Jonathan Svensson (S)