I Sverige regleras tvättemperaturer för arbetskläder inom hälso- och sjukvården genom Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Föreskrifterna specificerar tvättemperaturer över 60 grader Celsius. Detta syftar till att säkerställa tillräcklig mikrobiologisk renhet och minska risken för vårdrelaterade infektioner.
Just nu pågår en revidering av standarden, SIS-TR 11 Textilhandboken, som beskriver krav och rekommendationer för hantering av sjukvårdstextilier. Här diskuteras vilken nivå av mikrobiologisk renhet som ska krävas, vilket är direkt relaterat till tvättprocessens alla steg med tvätt, torkning och efterbehandling. Textilhandboken omfattar patient- och personalkläder inom vård och omsorg, inklusive operationstextilier.
I andra europeiska länder och i våra nordiska grannländer med Norge, Danmark och Finland, används kemisk eller termisk desinfektion i tvättprocessen, vilket möjliggör tvätt i lägre temperaturer. Detta sparar energi och minskar kostnaderna, samtidigt som detta bidrar till en mer hållbar textilhantering.
De svenska regleringarna av tvättemperaturer för sjukvårdstextilier, specifikt arbetskläder för hälso- och sjukvårdspersonal, behöver därför uppdateras för att reflektera nyare metoder och forskning inom området. De nuvarande kraven på att tvätta i temperaturer över 60 grader Celsius är baserade på gamla rekommendationer som inte tar hänsyn till alternativa metoder som skulle kunna erbjuda samma nivå av säkerhet och renhet, men till en lägre energikostnad och med mindre miljöpåverkan.
Genom att modernisera föreskrifter och rekommendationer för tvätt av sjukvårdstextilier kan både miljöhänsyn och kostnadseffektivitet inom hälso- och sjukvården förbättras, utan att äventyra den mikrobiologiska säkerheten. Det är därför nödvändigt att se över och uppdatera nuvarande regelverk i ljuset av nyare forskning och internationella exempel. Härmed skulle en mer hållbar, kostnadseffektiv och vetenskapligt baserad hantering av sjukvårdstextilier i Sverige säkerställas.
Markus Selin (S) |
|