Motion till riksdagen
2024/25:549
av Lars Isacsson (S)

Tillgänglig idrott


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att investera i en tillgänglig idrottsrörelse och därmed skapa ett hälsosammare, starkare och mer sammanhållet Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idrott har en central roll i den svenska kulturen och gemenskapen. Den skapar inte enbart fysiskt aktiva och hälsosamma individer, utan bidrar också avsevärt till sam­hällets välbefinnande genom att förebygga en rad negativa utfall. En stark och till­gänglig idrottsrörelse är inte bara en källa till glädje och gemenskap utan fungerar också som en buffert mot sociala problem.

Det finns en växande mängd forskning som tyder på att deltagande i idrottsaktiviteter kan minska risken för unga att dras in i kriminalitet och gäng. Genom att ge barn och unga en meningsfull fritidssysselsättning erbjuder idrotten en positiv väg i livet.

Den ger en känsla av samhörighet och självförtroende och lär ut värden som kamrat­skap, samarbete och målmedvetenhet. Dessa färdigheter och upplevelser är ovärderliga och bidrar inte bara till individens välbefinnande utan också till ett tryggare och starkare samhälle.

Dessutom har idrotten en positiv inverkan på studieresultat och akademisk framgång. Den balans och struktur som idrott kan tillföra i en individs liv kan vara avgörande för att skapa goda studievanor och arbetsdisciplin.

För att säkerställa att varje individ, oavsett bakgrund eller ekonomiska förhållanden, får tillgång till idrottens många fördelar, bör vi överväga följande:

  1. Idrottspolitiska program: Uppmuntra alla kommuner att anta idrottspolitiska program som understryker idrottens roll för individ och samhälle.
  2. Allaktivitetsplaner: Skapa allaktivitetsplaner som uppmuntrar till mångsidig och daglig motion.
  3. Fritidsbanker/Sportotek: Etablera ställen där idrottsutrustning kan lånas ut kostnads­fritt, så att ekonomiska hinder inte hindrar deltagande.
  4. Samhällsplanering med fokus på idrott: Använd det kommunala planmonopolet för att säkerställa att ytor för idrott och rekreation integreras i översiktsplaner och detaljplaner.
  5. Infrastruktur i bostadsområden: Prioritera byggandet av lekplatser, fotbollsplaner, pulkabackar, cykelvägar, upplysta joggingspår, promenadvägar, utegym och idrotts­hallar i bostadsområden.

Förutom de ovan nämnda åtgärderna bör vi även fokusera på att utbilda och stötta de ideella krafterna som lägger ner sin tid och energi på att hålla idrottsrörelsen levande. Deras arbete med att engagera och aktivera barn, unga och äldre är ovärderligt.

 

 

Lars Isacsson (S)